Koncentráltak, lőttek, nevettek

2018-03-09

Remek hangulat, színes programok, kiváló eredmények – a Honvédelmi Sportszövetség a BOK-csarnokban közel 200 középiskolás gyermek részvételével megrendezte a Légfegyveres Lövész Kupa Postaverseny országos döntőjét.

„Jó versenyzést mindenkinek!”

Azok után, hogy elmondott minden tudnivalót, hogy útba igazított minden gyermeket, hogy felhívta a figyelmüket a legapróbb részletekre is, Máthé Edit így indította el a versenyt. A versenyt, amelyet a Honvédelmi Sportegyesületek Országos Szövetsége (HOSOSZ) alapján kiírt selejtező alapján rendezett meg a Honvédelmi Sportszövetség (HS).

Említett Európa-bajnok sportlövőnk példamutató precizitással vezette le a 9-től 15 óráig tartó fővárosi viadalt, igaz, mint hozzátette: „Csapatmunkáról beszélhetünk, a válogatott versenyzői, a tanítványok hozzáértően segítették a gyerekeket, ennek hála valóban gördülékenyen lement a verseny.”

No, igen, az iskolás csoportok, a gyerekek a tanárokkal együtt sorban érkeztek a BOK Csarnokba, ahol ráadásul a lövészetmentes időben is programot biztosított a HS számukra. Így három asztalon pingpongcsaták zajlottak, bárki kipróbálhatta a vívást (ne feledjük, a Magyar Vívó Szövetség a HS egyik alapító tagja), de rendkívül népszerűek voltak, így szinte állandó kihasználtság mellett működtek az ergométeres padok, a különböző szimulátorok, valamint a lézeres lövészet. A külön érdekesség kategóriát hivatott erősíteni egy tűzszerészeti robot is, amelynek később még fontos szerepe volt – de erről kicsit később.

A Légfegyveres Lövész Kupa Postaverseny országos döntőjére (amelynek a HS rendezősége mellett közreműködője volt az említett HOSOSZ, valamint a Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület és a Budapesti Honvéd Sportegyesület) a selejtezők beérkezett jegyzőkönyvei alapján a legjobb eredményt elérő 22 iskola 47 csapata kapott meghívást, így összesen közel 200 gyermek állt a céltábla elé. A 20 lövéses, álló testhelyzetben, nyíltirányzékú légpuskával 10 méterre lévő lőlapra megfontoltan, koncentráltan lőttek a versenyzők, záporoztak a tizesek is rendesen.

Az elsők között végzett Xiong Dávid Li, aki fejcsóválások közepette hagyta el a lőállást: „168-at lőttem, jobbra számítottam.” A rendészeti suliból érkező fiú ettől függetlenül szenvedélyesen osztotta meg gondolatait a lövészetről: „Én régebben kung-fuztam, majd megismerkedtem a lövészettel, és azonnal megfogott. Végtelen nyugalom szükséges hozzá, amit tanulható, és ami kamatoztatható a nagybetűs életben is. Szívből ajánlom mindenkinek, hogy minimum egyszer próbálja ki!”

Hasonlóképpen vélekedett egy törékeny, de annál elszántabb leányzó, aki 167-es teljesítményével adta meg az alaphangot. Kiderült, Tóth Viviennek hívják, és iskolájából házi bajnokként érkezett (azaz mint minden ilyen versenyző, különdíjat kapott), és a viadal után Máthé Edittel egyeztetett, hogy a katonai iskola mellett belekóstoljon a lövészet versenyszerű ágába is.

A többség minden bizonnyal továbbra is szabadidősportként tekint majd a lövészetre, elengedni úgymond nem akarja, hiszen ezúttal is számtalanszor hallhattuk, egy-egy hasonló verseny, kvázi tréning milyen sokat segít a koncentrációban, egyúttal fegyelemre tanít. De többen is kedvet kaptak a mindennapi lövészetre – így van ezzel a lányok győztese, a Sárisápról érkező, a Tavaszi Hérics Gyermekalapítványt képviselő iskolából érkező Orgován Fanni is, aki 189 körös teljesítménnyel még a fiúkat is felülmúlta.

„Tavaly három körrel lemaradtam az első helyről, most nagyon készültem. Igazság szerint a csütörtöki edzésen a mostaninál jobbat lőttem” – mosolygott bájosan Fanni, aki társaival a csapatversenyben is aranyérmes lett. Ez a siker nem mellesleg meghozta a végső elhatározást: „Eldöntöttük, megpróbálunk otthon szakosztályt létrehozni. Eddig úgymond szabadúszók voltunk, hobbiból lőttünk, de annyira megszerettük, és talán nem is megy rosszul, hogy kipróbáljuk a versenyszerű lövészetet, természetesen edzővel.”

Mondhatnánk, ha másért nem, már ezért megérte összehozni az eseményt – de ez így nem lenne teljesen helytálló, hiszen valóban minden pillanata jól sikerült. (Mindezt az itt megtalálható képgalériánk is visszaadja.) Érződött ez az eredményhirdetésénél is, amelyen Andros is főszerepet kapott. Tudják, az említett tűzszerészeti robot, aki ezt a nevet kapta, s aki az érmeket egyesével vitte a dobogósoknak. Azokat aztán persze nem ő, hanem a Honvédelmi Minisztériumból érkező Apáti Zoltán dandártábornok, illetve Boros György, a Magyar Sportlövők Szövetségének alelnöke adta át – mindezt az összes résztvevő elismerő tapsa mellett. Mert mindenki tudta, itt bizony mindenki győztesnek érezheti magát.

„Győrben, a sportlövő Európa-bajnokság keretein belül volt már egy gyermekversenyünk, de önállóan most először szerveztünk ilyen eseményt. Örülünk mind a résztvevők számának, mind a visszajelzéseknek, amelyen arról árulkodnak, van igény az ilyen sportlövő viadalokra is. A Honvédelmi Sportszövetség a jövőben is szorosan együttműködik az alapító szövetségekkel, egyesületekkel, és igyekszik lehetőséget biztosítani gyermeknek, illetve felnőttnek egyaránt, hogy kipróbálják a különböző sportágakat, így többek között a vívást, judót, karatét.” – fogalmazott Kollár Edina, a Honvédelmi Sportszövetség főtitkára.

Videós anyagunk a versenyről: itt megnézhető!

Légfegyveres Lövész Kupa Postaverseny, országos döntő, Budapest, BOK Csarnok – Postaverseny Országos Döntő (2017-2018) – végeredmény

Fiúk. Bajnok: Dózsa Bálint (Kratochvil Károly Honvéd Középiskola, Debrecen, felkészítő: Kalmár Imre) 187, 2. Zakota Attila (Kratochvil Károly Honvéd Középiskola, Debrecen, felkészítő: Kalmár Imre) 184, 3. Lakatos Máté (Kratochvil Károly Honvéd Középiskola, Debrecen, felkészítő: Kalmár Imre) 181

Lányok. Bajnok: Orgován Fanni (Tavaszi Hérics Gyermekalapítvány, Sárisáp, felkészítő: Csicsmann János) 189, 2. Korsós Liliána (Hajnóczy József Gimnázium, Tiszaföldvár, felkészítő: Nagy Endre) 185, 3. Som Mercédesz Ibolya (Kratochvil Károly Honvéd Középiskola, Debrecen, felkészítő: Kalmár Imre) 182

Csapat. Bajnok: Tavaszi Hérics Gyermekalapítvány, Sárisáp (Varga Izabella, Orgován Fanni, Papp Sára, felkészítő: Csicsmann János) 543, 2. Kratochvil Károly Honvéd Középiskola I., Debrecen (Lakatos Máté, Rózsa Sándor, Zakota Attila, felkészítő: Kalmár Imre) 540, 3. Kratochvil Károly Honvéd Középiskola II., Debrecen (Csatlós Tamás, Dózsa Bálint, Kovács Áron, felkészítő: Kalmár Imre) 530