A bajtársiasság szelleme

2018-03-12

A Budapesti Honvéd Sportegyesület világbajnok vízilabdakapusa, Decker Attila még aktív a vízben, a közelharckiképző részleg altisztjeként azonban a katonai életben is teszi a dolgát. Mint említette, a katonai sportágak kipróbálásától csak több lesz az ember.

Egy éve kezdődött. A világbajnok, vb- és Európa-bajnoki ezüstérmes, olimpikon vízilabdakapus belevágott élete egyik nagy kalandjába. Mint mesélte: „A Honvédban akkor adódott egy lehetőség, hogy kiváló sportolók csatlakozhassanak a honvédség kötelékéhez. Tetszett, amit afféle életpálya modellként felvázoltak, így belevágtam. A szentendrei altiszti akadémián három hónapos kiképzésen vettem részt, s végül szerződéses katona lettem. A rendfokozatom pedig törzsőrmester.”

Elárulta, a katonasággal kapcsolatos tudnivalók korábban nem különösebben érdekelték, sohasem gondolta volna, hogy valaha ezen a területen tevékenykedik: „Abszolút szűzként csöppentem ebbe a világba, ami a végén annyira megtetszett, hogy már nem is tervezek mással, ha egyszer abbahagyom a vízilabdát – ami azért reményeim szerint még odébb van –, biztos, hogy ezen a területen képzelem el az életemet. A kiképzés nagyon jót tett a személyiségemnek, önbizalmat adott, egyben növelte bennem a bajtársiasság szellemét, ami a vízilabdában sem elhanyagolható szempont. Azt nem állítom, hogy mindig mosolyogtam, hiszen mínusz tizenötben igencsak masszív megpróbáltatások vártam rám, előfordult, hogy a tűrőképességem végét járta, ám mint oly sok minden, ez is fejben dőlt el. És megcsináltam!” – tette hozzá a közelharckiképző részleg altisztje, akinek neve decemberben Rédli András olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok párbajtőrözőjével együtt felkerült a szentendrei MH Altiszti Akadémián lévő sportolói emlékfalra.

Büszke erre is, és persze arra, hogy a Budapesti Honvéd Sportegyesület kapusa, a klubjában is okítja a fiatalokat – így teljes az élete. Jól érzi magát, a jövőről pedig így beszélt: „A katonaság, úgy érzem, még sok szép feladatot ad majd nekem a jövőben. Azt gondolom, minden fiatalnak jót tenne, ha belekóstolna kicsit azokba a sportokba, amelyekre épülhet egy ilyen önvédelmi képzés – ezért is tartom kifejezetten jó ötletnek, hogy Honvédelmi Sportközpontok épülnek. Ott bárki kipróbálhatja majd a különböző sportágakat. Őszintén hiszem, csak több lesz tőle az ember.”