A vívás során mindig lehet és kell tanulni

2018-03-24

A Honvédelmi Sportszövetség alapító sportága, a vívás a magyar sporttradíciók egyik legeredményesebbje, hagyományai tiszteletet parancsolnak. Újabb és újabb, nemzetközi szinten is meghatározó vívók öregbítik a magyar hagyományokat. Ők azok, akik a legautentikusabban tudnak beszélni arról, miért is jó vívni, miért érdemes részesévé válni a vívók közösségének. A junior Európa-bajnok párbajtőröző Nagy Dávidot és edzőjét, Halla Pétert kértük meg arra, röviden jellemezze szeretett sportágát.

A 18 éves Nagy Dávid rögtön az általános iskola első osztályában elkezdett vívni, és nem bánja, hogy így tett. Sok mindent kapott a vívástól:

„Igazság szerint mindenkinek ajánlom a vívást kipróbálásra. Egyrészt azoknak, akik szeretik az egyéni sportágakat, és így szeretnének érvényesülni. De azoknak is, akik másokkal szeretnének küzdeni egy célért. A vívás segítségével jó társaságba kerülhet az ember, ahol másokkal együtt érhet el különböző eredményeket. Nekem a vívás sok mindent tanított és adott. Legfőképpen fegyelmet a mindennapokra, egy rendszert állított be az életembe. Ezt a fegyelmezettséget és koncentráltságot sok mindenben, így például a tanulásban is hasznosítani tudom” – fogalmazott a tehetséges párbajtőröző.

Dávid edzője, Halla Péter érthetően elfogult a sportágával.

„A vívás egy gyönyörű sportág. Sokat nyújt a versenyzőnek, de az edzőnek is. Mint minden sporttevékenység, egy keretet, egy rendszerességet ad a fiataloknak. A mai világban, amikor a gyerekek figyelmét rengeteg minden elvonja, nagy érték egy ilyen elfoglaltság. Ha valaki le tud mondani a plázáról, a számítógépről, a közösségi oldalakról pár órára, akkor a vívás segítségéve sokkal hamarabb megismerkedik szabályokkal, rendszerekkel, így a társadalomba is hamarabb illeszkedik be a fiatal. Korábban találkozik bizonyos szokásokkal, így később ezek már nem lesznek ismeretlenek az élet más területein.”

A szakember szerint a vívás képességeket is fejleszt, elkezdeni pedig 9-11 éves korban érdemes.

„A vívás egy olyan sport, ami nem természetes mozgáson alapszik. Ez egy tanult mozgás, ahol minden részmozdulatot össze kell tenni, össze kell rakni. Ezeket a mozgásokat tényleg meg kell tanulni, és ez a folyamat nagyon erős koordinációs képességgel ruházza fel a vívót. A víváshoz egy bizonyos fokú érettségre van szükség már az elején is, ezért véleményem szerint 9-11 éves korban érdemes elkezdeni, eleinte úgymond játékosabban, de komolyan. Koordinációs és egyensúly-gyakorlatokra van szükség, később lehet finomítani a technikát.”

S hogy később el lehet-e kezdeni a vívást? Akár felnőtt korban?

„Nyugaton van annak hagyománya, hogy később kezdenek el ismerkedni a vívással, de ehhez szakember kell, aki felvállalja ezeket a típusú edzéseket. Bármikor el lehet kezdeni, de kitartásra és fegyelemre van szükség a szabadidős foglalkozások során is” – mondta Halla Péter párbajtőredző.