Országos Haditorna: nagy sikerű finálé!

2018-04-20

„A honvédelem ügyének népszerűsítése a sport eszközeivel, a hozzá szorosan kapcsolódó értékek közvetítése.”

 „A fiatalok készségeinek, erkölcsi, akarati tulajdonságainak és fizikai képességeinek fejlesztése.”

 „Lehetőséget nyújtani a tanulóknak a honvédelemhez kapcsolódó sporttevékenységek kipróbálására, felkészültségük összemérésére.”

Ezen három mottó,valamint a katonai élet kulisszatitkaiban való bebocsájtás jegyében tartották meg csütörtökön és pénteken az Országos Haditorna Döntőjét, amelyet a Honvédelmi Minisztérium megbízásból a Magyar Honvédség és a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége rendezett, a Honvédelmi Sportszövetség pedig mint társrendező volt jelen. A korábbi selejtezőkön 1470 diák mérte össze az erejét – a fináléra 22 csapat érkezett (egy sajnos sérülés miatt nem tudott megjelenni), azaz 88 fiatal küzdött a helyezésekért.

A MH Ludovika Zászlóalj bázisán (Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus) megtartott finálé, jelentjük, tökéletesen megfelelt a citált céloknak.

A 9-12 évfolyamos (középiskolás) tanulóiból álló csapatok tagjai egytől-egyig lelkesen, teljes odaadással vetették bele magukat a hol könnyebb, hol igencsak nehéz küzdelembe. Tájfutás, figyelés, tájékozódás, távbecslés, kézigránát hajítás célba, lézerfegyveres lövészet (itt az Európa-bajnok sportlövő, Máthé Edit és szintén válogatott leánya, Boglárka irányította az eseményeket!), honvédelmi totó, elsősegély-feladatok, akadálypálya és fegyveres váltófutás várt rájuk.

„Nem egyszerű pálya, egy átlagember nem valószínű, hogy végigmegy rajta, de ha meg is csinálja, alaposan megszenved érte” – tudatta az akadálypályán a viadalt irányító Bánszki Gábor alezredes. Mi tagadás, a nagy melegben felettébb kimerítő volt az ifjaknak a meredek rámpán felfutni, vagy a három méter mély gödörbe beleugrani, majd onnan kimászni. De minden csapat minden tagja sikeresen megtette – jár nekik az elismerés!

Szabó László dandártábornok külön kiemelte a Nagykanizsai SZC Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskolát Zala megyéből, amelyben két hölgy is szerepelt, s így végzett a 10. helyen, majd ekképpen szólt az eredményhirdetés végén a fiatalokhoz: „Köszönjük, hogy ismét megmutatták, hogy a fiatalságban igen is él a tettvágy, és energiáikat szívesen vezetik le katonai kihívások során. Maradjanak aktívak, tartsák meg érdeklődésüket a honvédség iránt, és ne feledjék: számítunk Önökre nem csupán a jövő évi versenysorozaton, de a Magyar Honvédségben is: legyen az kadét, honvéd altiszt-, illetve tisztjelölt, vagy szerződéses és tartalékos jogviszony.”

Az Országos Haditornát a debreceni Kratocvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium csapata nyerte, egy másik csapata bronzérmes lett, az ezüstérmes a szekszárdi FM DASZK Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Gimnázium érdemelte ki.

A Honvédelmi Sportszövetség különdíját dr. Nébald György elnök és Farkas László alelnök a legjobban lövő csapatnak, a komlói Kökönyösi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola csapatának adta át.

 

„A honvédelem és a sport kéz a kézben járnak, ugyanis mindkettőnek az alapja a fegyelem. A sport egy önként vállalt kötelezettség, ahol az ember saját magának akar megfelelni, saját magát motiválja és fegyelmezi. A katonaság is erről szól, egy kötelezettségről, ami a fegyelmen alapul. Jó volt nézni a katonasportolókat a Haditornán, komoly sportteljesítményre képesek a fiatalok, örülök, hogy ilyen aktívan vettek részt az eseményen. Sok hasonló rendezvényt tervezünk, igyekszünk minél több fiatalt megszólítani” – fogalmazott dr. Nébald György.

Országos Haditorna Döntő – összefoglaló

❗️🎥❗️A nagy sikerre való tekintettel az Országos Haditorna Döntőjének hosszabb összefoglalása! Szép volt, fiatalok! 👏💪#honvedelmisport Magyar Honvédség Magyar Honvédség Altiszti Akadémia (NCO Academy, Hungarian Defence Forces) Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium FM DASZK Apponyi Sándor Mg.-i Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Koll. Mezőtúri Református Kollégium Általános Iskolája DSZC Bánki Donát Gimnáziuma és Szakgimnáziuma – Hivatalos oldal Kisbéri Táncsics Mihály Gimnázium hivatalos oldala Érdi Szakképzési Centrum – Kós Károly Szakképző Iskola GYSZSZC Hunyadi János Középiskola Nagykanizsai SZC Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskolája Madách Imre Gimnázium és Szakközépiskola HSZC Eötvös József Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája KSZC Dékáni Kaposvári SZC Eötvös L Műszaki Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Koll Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium Szombathelyi Műszaki SzC Eötvös Loránd Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Gödöllői Református Líceum Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola

Közzétette: Honvédelmi Sportszövetség – 2018. április 23.