Péni István már tartalékos katonaként indul a katonai vb-n!

2018-05-05

Két világranglistát is vezet a 21 éves Péni István a legfrissebb, május eleji statisztikák szerint. Nem csoda, hiszen a nemzetközi szövetség által tavaly az év második legjobb sportlövőjének választott légpuskás versenyző pazar formában van, sorozatban négy világkupán szerzett érmet. Azt mondja, épp megvalósulnak álmai, és meg kell szoknia, hogy idolok gratulálnak neki. Május végén Svájcban, a katonai világbajnokságon vesz részt, s ez azért kifejezetten izgalmas számára, mert ehhez katonai kiképzésen kell átesnie – ezt egyébként egyáltalán nem bánja. A nyár végén aztán jöhet a koreai „hagyományos” világbajnokság.

Svájcban, egészen pontosan Thunban rendezik meg az 50. Katonai Sportlövő Világbajnokságot május 29. és április 6. között, ahová eddig 46 ország jelezte részvételét. Mi is ott leszünk, nem is akármilyen húzóneve lesz a magyar küldöttségnek, hiszen az ellenfeleknek Péni Istvánnal is kell számolnia.

„Ez lesz az első katonai világbajnokságom, és a részvétel egyik oka, hogy jövőre rendezik meg a katonai világjátékokat, ahol szintén szeretnék ott lenni. Ez a mostani verseny igen erős lesz, hiszen nagyon sok élversenyző katona is a hazájában, így a nagy riválisok közül többel is találkozom majd. Vannak azért különbségek, a legfontosabb, hogy itt nem 50, hanem 300 métert lövünk, ahol jóval kötöttebbek a fegyverhasználat szabályai is. Más a puska kalibere is, és azért ez a 6 milliméteres fegyver jóval nagyobbat rúg. Érdekes, mert a 300 méter korábban olimpiai szám volt, de már jó ideje levették a programról. Tavaly lőttem először, de idehaza nincs olyan létesítmény, ahol érdemben kivitelezhető a gyakorlás, így a versenyhelyszíneken használok ki minden edzésidőt” – fogalmazott az UTE sportlövője.

Aki különleges heteket él meg, ugyanis a versenyeken és az edzéseken túl katonai kiképzésen vesz részt – ez a feltétele a svájci vb-indulásnak. A Magyar Honvédség Altiszti Akadémiájának szentendrei bázisán kapja meg azt a tudást, amire szükség van.

„Nincs mese, Svájcban katonák között leszünk, ott nagyon szigorú protokoll szerint kell viselkedni, a versenyek előtt, de az eredményhirdetésnél is, és így lesz ez a katonai világjátékokon is. Attól függetlenül, hogy a vb-részvétel feltétele volt ez a kiképzés, érdekelt is ez a terület, és örülök, hogy a tíz modul közül az elsőt, amely egyébként háromnapos volt, élményszerűen kaptam meg. Azt hiszem, ez senkinek sem árt, sőt, igazából mindenkire ráférne” – mondta az első etap után Péni István.

Azt mondja, sportszakmai szempontból nyilván az olimpiai szám áll elöl a rangsorban, így az év legnagyobb eseménye a koreai világbajnokság lesz, de a hazai rendezésű győri Európa-bajnokság, valamint a világkupa-fordulók mellett ez a svájci vb sem lesz „piskóta”, nem lesz kevésbé értékes – éppen a mezőny erőssége miatt.

„Én itt is a maximumra törekszem majd, és minden versenyen, minden versenykörülményből és helyzetből lehet tanulni, lehet építkezni. A tapasztalatokat pedig fel lehet használni a mindennapokban” – szögezi le a 2014-es ifjúsági olimpián arany- és bronzérmes sportlövő.

Ezek a mindennapok pedig igen édesek mostanság, hiszen Péni István remekel a világkupákon, Guadalajarában márciusban megnyerte a légpuskások versenyét, összetettben harmadik lett, legutóbb pedig a szeptemberi vb helyszínén, Csangvonban lett kétszer is bronzérmes, összességében sorozatban negyedik világkupáján ér fel mindkét olimpiai versenyszámban a dobogó valamelyik fokára. Ennek is köszönhető, hogy a puskások mindkét világranglistáját vezeti!

„Tényleg szinte sokkhatásként ér, amikor a legnagyobb sportlövők fejezik ki a tiszteletüket. Olyanok, akikre korábban felnéztem vagy olyanoktól, akik most is a világ élmezőnyébe tartoznak. Nehezen is sikerül úgy fogalmaznom, hogy ne tűnjek nagyképűnek, de a tíz világkupa-érmemmel ilyen fiatalon ott vagyok, hát, meg kell szokni. Az, hogy a legutóbbi négy világkupáról nyolc érmet elhoztam, tényleg egyedülálló. Igyekszem ezt az eredményességet fenntartani” – mondta Péni István, akinek egyébként majd októberben (és előtte) is lesz feladata, ugyanis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a Buenos Aires-i nyári ifjúsági olimpia egyik nagykövetének kérte fel, a magyar csapat mentoraként találkozhatunk majd vele.