Öt olimpikon a katonai vb-csapatban; Péni István: “Szép kihívás!”

2018-05-18

Nemzeti Lőtér, péntek, katonai egyenruhás emberek összejövetele. Nem véletlenül. A katonai világbajnokságra (május 29-június 5., Svájc) készülő sportlövő csapat tartott megbeszélést, mondta el a tudnivalókat többek között Deák István ezredes, a delegáció vezetője, aki örömmel nyugtázta: „Boldog vagyok, hogy nyolc esztendő után ismét részt veszünk az eseményen, ráadásul ilyen jó kis csapattal utazhatunk.”

No, igen: nyolc sportlövőnk méreti majd meg magát ezen a rangos versenyen, közöttük öt olimpikon! Thun városában ugyanis a nemzeti színeket képviseli Tobai-Sike Renáta, Miskolczi Julianna, Péni István, Szabián Norbert és Tátrai Miklós. Rajtuk kívül Boros György őrnagy, Farkas Roland és Prágai Patrik ragad majd fegyvert, de készen áll a beugrásra Zentai Károly őrnagy is.

„Nagy kaland lesz ez számomra: 300 méteres lövés, más kaliberű puska, szép kihívás” – fogalmazott a világkupa-viadalokon remeklő Péni István, aki társaihoz hasonlóan katonai kiképzésen vett részt és vesz részt majd még a jövőben, a katonai vb-n már tartalékos katonaként igyekszik jó eredményt elérni.

„A kétezres évek végén abbamaradt hagyományt élesztjük újjá azzal, hogy ismét részt veszünk a versengésben. Ez fontos szegmense annak, hogy egyrészt a sportlövészetet és katonaságot közösen közelebb hozzuk az emberekhez, másrészt a katonák előtt is példaképeket állíthassunk” – vélekedett dr. Eleki Zoltán ezredes, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Honvédelmi Felkészítő és Katonai Testnevelési Osztályának vezetője.

Az egyéni versenyek mellett csapatviadalokat is tartanak majd – a puskás és pisztolyos szakágban is reményteljes trió állt össze, utóbbi tagja a korábbi bajnok Boros György őrnagy, a Magyar Sportlövők Szövetségének és a Honvédelmi Sportszövetségnek az alelnöke: „Rendkívül rangos versenyre megyünk, mindenképpen jó, hogy Magyarország visszakerült a katonai világbajnokságok vérkeringésébe. A Honvédelmi Sportszövetség az indulásunk költségeinek jelentős hányadát fedezi, ami hatalmas segítség. A közös célunk, hogy a sportágat mind szélesebb körben népszerűsítjük, amihez rendkívül jó alanyok azok a tehetséges sportemberek, akik lőállásba állnak majd a katonai világbajnokságon.”

(A katonai világbajnokság rajtáig videós-anyagokkal jelentkezünk még.)