Lovas kultúra – az értékek bemutatása

2018-06-16

Az I. Simonpusztai Nyárindító Gyermekfesztiválon a sok-sok pazar bemutató a hagyományőrzésről szólt.

„A lovas érték az, amely a múltba nyúlik, és a jövőbe mutat.”

 Ez a Lázár Vilmos idézet fogadta azokat, akik ellátogattak az I. Simonpusztai Nyárindító Gyermekfesztiválra. Az esemény fővédnöke dr. Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, a hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos volt, aki köszöntőjében elmondta: „Ez a nap itt, Simonpusztán a hagyományainkról, a lovas kultúránkról szól. Az elődeinknek, hőseinknek köszönhetően igen gazdag kultúránk, történelmünk van, ezen értékeink bemutatása mindannyiunk közös érdeke.”

Köszöntőt mondott még dr. Korein László, a Simonpuszta Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesület elnöke, Simó Károly, Érd alpolgármestere és Pécsi István, a Kincsem Nemzeti Kft. ügyvezető igazgatója. Videóüdvözlettel köszöntötte a megjelenteket dr. Aradszki András, energiaügyért felelős államtitkár és T. Mészáros András, Érd polgármestere.

Jó ideig az időjárás kegyes volt a szervezőkhöz, ennek is hála igen szép számmal érkeztek családok, gyermekek úgy a közeli helyekről, mint az ország egyéb nagyvárosaiból. Majd az eső sem tudta őket eltántorítani. A Honvédelmi Sportszövetség által is támogatott rendezvényen a HS-sátorban immáron hagyományos módon ergométeres és szimulátoros programokat próbálhattak ki az érdeklődők.

 

Megnézhették a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportgyesület (NKE SE) Tonfa-szakosztályának igencsak látványos bemutatóját, amely után a bátor gyermekek is kipróbálhatták ezt az önvédelmi eszközt. A Pénzes Gábor, Pénzes Levente kettős által irányított Magyar Huszár Szövetség lovasbemutatója után is szólt a taps, mint ahogy a Magyar Honvédség díszelgők bemutatója is nagy sikert aratott.

„Ez egy nagyszerű program, a gyerekek nagyon szeretnek mindent, ami a lovakkal kapcsolatos” – monda egy háromgyermekes családfő, aki mindhárom csemetéjét büszkén ültette a pónira. A Zárug Team díjugratóit, a Nemzeti Lovas Színház „Musichalek lóhátról” című ízelítőit, a lovasíjász és ügetőlovas kocsis bemutatóit mind-mind csillogó szemekkel nézték a gyermekek.

A Magyar Honvédség Toborozó Alakulatának, az NKE SE Tollaslabda-szakosztályának és Ludovika Huszár Díszszakaszának, dr. Horváth Tibor ezredes, dr. Kovács Gábor r.dandártábornok, dr. Janza Frigyes vezérőrnagy jelenléte is emelte az esemény rangját, amely egészen estig tart, és a tervek szerint a Nemzeti Lovas Színház „Mátyás, az igazságos” című rockoperájának előadása zár.