A 2. héten is nagy siker a Hősök napja az Erzsébet Táborokban

2018-06-27

A Honvédelmi Sportszövetség 11 héten keresztül szerdánként Fonyódligeten és Zánkán  táborozó gyermekeknek nyújt szórakozási lehetőséget, s igyekszik megszerettetni a mozgást, közvetíteni az általa képviselt értékeket.

„Jön a Hősök Napja!”

Így ébredt a zánkai Erzsébet Tábor több mint másfélezer gyermek lakója szerdán reggel. De tényleg. Miként a táborvezető elmondta, a fiatalok nagyon várták már ezt a napot, hiszen a szerdai programsorozat fantasztikus programokat kínál számukra. S miután az időjárás engedte, közvetlenül a parton alakították ki a Hősök Napja különböző aktivitásait – a gyerekek pedig 10 órától megrohanták őket.

A Honvédelmi Sportszövetség a gyermekek és a fiatalok számára olyan táborokat, diák- és tömegsport-rendezvényeket támogat, amelyeknek célja, hogy minél több emberrel megszerettesse a mozgást és közvetítse a szövetség által képviselt értékeket – ebbe a küldetésbe tökéletesen illeszkedik az Erzsébet Tábor.

Miként dr. Nébald György, a Honvédelmi Sportszövetség alelnöke kifejtette: „Nemrég kezdődött el a gyerekek számára a vakáció, nagyon fontos, hogy pihenjenek, és itt az Erzsébet Táborban aktívan töltsék el idejüket. Minden adott ehhez, hiszen a csodálatos környezet mellett a Honvédelmi Sportszövetség sátrában különböző sportágakkal ismerkedhetnek meg. A vívás, a sportlövészet, a judo mellett repülős és autós szimulátorokkal is várjuk a gyerekeket. Szemmel látható, hogy a gyerekek nagyon élvezik a programokat, nagy a sorban állás, ki akarják próbálni azokat a sportágakat, amelyek fejlesztik különböző képességeiket. A sportági szakszövetségek mellett nagyon jó az együttműködésünk az Erzsébet Táborok szervezőivel, bízom benne, hogy idén is pezsgő és aktív lesz ez a közös munka.”

A zánkai táborba kitelepülő mentősök, tűzoltók, rendőrök, katasztrófa-védelmisek, katonák nagy népszerűségnek örvendtek, különféle bemutatókba vonták be a gyerekeket, így ismertetve meg őket a Hősök munkáival.

„Idén nyáron az Erzsébet-táborok révén – a program két balatoni táborhelyszínén, Zánkán és Fonyódligeten – tizenegy héten át összesen csaknem harmincezer táborozó nyaralhat a Balatonnál. A gyermekek az ország minden pontjáról érkeznek, a táborozók között kárpátaljai magyar gyermekek és magyarul tanuló ukrán nemzetiségű diákok is vannak, továbbá Erdélyből, a Felvidékről és Délvidékről is jönnek tanulók vakációzni – tudtuk meg Darabánt Judittól, az Erzsébet-táborok kommunikációs igazgatójától. – Szerdánként Hősök napját tart a tábor, ekkor a résztvevők interaktív bemutatókon keresztül ismerkedhetnek a honvédség, a tűzoltóság, a rendőrség és a mentők hivatásával, a Honvédelmi Sportszövetségnek hála pedig különböző sportágakat próbálhatnak ki, amit nagyon élveznek a gyerekek.”

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának együttműködésével, két évvel ezelőtt közel 90 ezer, tavaly már több mint 100 ezer gyermek vett részt az Erzsébet Táborok programjain, várhatóan 2018-ban tovább növekszik majd ez a szám. Egyre több, elsősorban hátrányos helyzetű gyermek vehet részt a programokban, szerezhet például nyáron felejthetetlen élményt. Mint említettük, szerdánként a Hősök Napjával is.