250 millió forint az újabb gyermek- és közösségi programokra

2018-07-05

Pécs és Újfehértó után az újbudai Kamaraerdei Ifjúsági Parkban folytatódott a Honvédelmi Sportszövetség markáns, ígéretes programja, a Bátrak Ligája versenysorozat. Az eseményen sajtótájékoztatót is tartottak, amelyen Dr. Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, a hazafias és honvédelmi nevelésért és az ezzel kapcsolatos beruházásokért felelős kormánybiztos a program ismertetése mellett beszámolt arról, hogy a HS 250 millió forinttal támogatja a tagszervezetek programjait.

Az év második felében 250 millió forintnyi támogatást ad a Honvédelmi Sportszövetség (HS) a tagszervezetei által szervezett, a honvédelmi neveléshez kapcsolódó sport-, és egyéb szakmai, közösségépítő programok megrendezéséhez.

Erről Dr. Simicskó István hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos, a HS elnöke a szervezet Bátrak Ligája elnevezésű programsorozatának keretein belül csütörtökön, Újbudán megrendezett, általános iskolásoknak szóló sportversenyen és vetélkedőn beszélt.

A kormánybiztos bejelentette, hogy kedden megjelent az első támogatási felhívás, amelynek keretében összesen 40 millió forintot osztanak szét a tagszervezetek által az elmúlt három évben legalább kétszer már sikeresen megszervezett sport-, és egyéb szakmai programok megvalósításához.

„Július 10-én megjelenik az a támogatási felhívás is, amelynek keretében a tagszervezeteink teljesen új, a honvédelmi neveléshez kapcsolódó programjait szeretnénk segíteni, erre 150 millió forint költségkeretet különítettünk el” – mondta Simicskó István, aki kiemelte, hogy a HS az alapításkor hét tagszervezettel indult el, mára viszont már csaknem 100 tagszervezete van.

Mindezeken túl a kormánybiztos közlése szerint a Honvédelmi Sportszövetséghez aktív kötődést kialakító, összetett hétvégi programoknak, így a családi napoknak, jótékonysági rendezvényeknek, valamint az oktatást, a kultúrát, a sportot, az egészségfejlesztést, és más szabadidős tevékenységeket összekapcsoló, közösségépítő eseményeknek a támogatására 60 millió forint értékben írnak ki – várhatóan július közepén – támogatási felhívást.

 „Haza csak egy van, annak szellemi és fizikai megvédése nemcsak nekünk, hanem a következő generációk számára is kiemelkedően fontos feladat és ebben itt és most felelősségünk van” – mondta a kormánybiztos.

A HS a Bátrak Ligája keretében országos szinten több helyszínen rendezett sportos vetélkedőt általános iskolásoknak, ezzel biztosítva a gyermekeknek közösségépítő sportolási lehetőséget, amelynek keretében a legkülönbözőbb sportos és elméleti feladatokban mérhették össze tudásukat.

A csütörtöki újbudai eseményen – amely szintén a Bátrak Ligája sorozatba tartozik – csaknem 400 gyermek versenyezhetett és próbálhatott ki különböző, a honvédelemhez köthető sportágakat, miközben szellemi vetélkedőkön és kiegészítő szórakoztató programokon is részt vehetett. A programok rangját emelte, hogy a vívás alapjait a Budapesti Honvéd olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok Imre Géza oktatta, és az ötkarikás aranyérmesünk, a HS alelnöke, dr. Nébald György is mutatott egy-két trükköt. De ott volt a gyerekek között az olimpiai bajnok kajakos, Horváth Gábor is. Az eseményről mindent elmond, hogy a végén, az eredményhirdetés során a „Ki az, aki jól érezte magát?” kérdésre az összes gyermek hangos „Én!” kiáltással tette fel a kezét. Külön ajándékot kapott minden pedagógus is, járt nekik a vastaps – egyikük így, mindent elmondóan foglalta össze a csütörtöki napot: „Rá kell nézni a gyerekekre: mosolyognak, mint ahogy mosolyogtak az összes program során végig. Kell ennél fontosabb?”

Az eseményről fotók, videók várhatóak a HS Facebook-oldalán.