Több mint 7300-an győzték le a Balatont

2018-07-14

A Honvédelmi Sportszövetség sátrában is kipihenhették az 5,2 kilométer teljesítését követő fáradtságot a 36. Lidl Balaton-átúszás résztvevői, Balatonbogláron.

„Ez olyan megható” – fogalmazott kicsit elérzékenyülve egy fiatal a balatonboglári Platán-strand egyik stégének tövében, miközben várta édesapját, aki sok ezer társával együtt úgy döntött, átússza a Balatont. Valóban felemelő volt, ahogy barátok, hozzátartozók, sporttársak vagy épp az arra járók, a nyaralók fogadták a Révfülöpről érkezőket; összesen 7309-en csobbantak a 36. Lidl Balaton-átúszáson, hogy teljesítsék az 5,2 kilométeres távot.

Minden korosztály képviselte magát az indulók között, a résztvevők döntő többsége lelkes amatőr volt, ez még inkább emelte az esemény jelentőségét: rengeteg fiatal vállalta a kihívást, de azért érdemes megemlíteni, hogy a legidősebb induló a férfiak és a nők között is egy-egy 82 éves úszó volt.

Azért egykori és jelenlegi sportemberek is ott voltak a mezőnyben. Átúszta a Balatont többek között kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázónk, a Budapesti Honvéd Sportegyesület elnöke, Gergely István is (rajta kívül Székely Bulcsú egyszeres és Biros Péter háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó is leküzdötte a távot, több más vízilabdázóval együtt).

„Ez már a negyedik volt, ha jól számolom. Igazából egyszer át kell úszni a Balatont, ez biztos. Aztán utána „valakivel” át kéne úszni a Balatont, aztán jön egy program, hogy ússzuk már át „valamiért” a Balatont. Tavaly a masters világbajnokság felkészülési részét képezte nekünk az átúszás, szóval mindig lehet rá indokot találni. Most nyáron is lesz egy masters meccs, a felkészülésé részévé tettem ezt a mai napot, és már azon gondolkodom, hogy jó lenne az ötödiket is megcsinálni. S ha már megvan az öt, akkor illene egy hosszabb célt is kitűzni, nem igaz? Nagyon jó program: jó idő van, sportolunk, kihívás is van benne bőven, és nagyon sok ismerőssel találkozik az ember. Ami pedig a legfontosabb: ha az ember elvégzi a munkáját, legyen az edzés vagy bármilyen feladat, utána rettentően jó érzés szembesülni azzal, hogy igen, megcsináltam” – fogalmazott a Honvédelmi Sportszövetség egyik alapító sportszervezetének elnöke.

Közel 300 katona, katonai alkalmazott és családtagjaik is úsztak szombaton a Balatonban, a már hagyományosan az indulók között felsorakozó Úszó Erőd kötelékében. Ott voltak a mezőnyben a Magyar Honvédség 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezredének búvárai is. Az Úszó Erődöt ezúttal Dr. Böröndi Gábor vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnök koordinációs helyettese vezette, aki elárulta, miért tartotta fontosnak a részvételét.

„Mint a Magyar Honvédség képviselője, az Úszó Erőd már 18. alkalommal vág neki a Balatonnak. Nagyon fontos, hogy fizikailag is rendben legyenek a katonáink, ne csak szellemileg. Akkor lehet tőlük követelni, ha az ember önmaga is képes teljesíteni, jómagam hétszer-nyolcszor átúsztam a Balatont, elődöm, Orosz altábornagy úr szinte az összes átúszáson részt vett. Személyes példamutatáson keresztül szeretnénk bemutatni a fiataloknak, hogy a Honvédség az a hely, ahol nemcsak tanulni lehet, hanem fizikailag is topon kell lenni, hogy mind itthon, mind a határaink mentén jó szolgálatot tudjunk teljesíteni”.

Idén egyébként először a honvéd ágazati nevelésben résztvevő 14-18 éves diákok is ott voltak az Úszó Erőd kötelékében.

Az úszókat a beérkezést követően számtalan jól megérdemelt jutalom és ajándék várta, ezen kívül különböző standokon nyílt lehetőség a kellemes időtöltésre, és kiegészítő programokat is élvezhettek a bátrak. Ott volt Balatonbogláron a 60 éves fennállását októberben ünneplő Kaposvári Helyőrségi Zenekar is, amely klasszikus katonai blokkok mellett populáris dalokat is játszott a karnagy, Rozina Gábor főhadnagy irányításával.

A Honvédelmi Sportszövetség standján szervezetünk markáns programsorozatával, a Bátrak Ligájával lehetett megismerkedni, illetve két szimulátort lehetett próbálni.

Az eseményről képgalériával majd Facebook-oldalunkon jelentkezünk.