Hősök Napja, Bátrak Ligája: tovább a közösségépítés útján!

2018-07-18

Folytatódott és továbbra is népszerű a gyerekek körében az Erzsébet-táborokban már hagyományosnak mondható Hősök Napja rendezvénysorozat, amelyet kiemelten támogat a Honvédelmi Sportszövetség és a szervezet programja, a Bátrak Ligája. Zánkán és Fonyódon gyerekek ezrei ismerkedhetnek meg azokkal a sportágakkal, amelyek az egészséges nemzettudat kiépítésében, az önvédelem elsajátításában, a mindennapi életben előforduló kihívások leküzdésében is segíthetnek.

„A legnagyobb visszaigazolás az, hogy egy hatalmas nyüzsgés kellős közepén vagyunk most. Nem is nagyon figyeltek ránk a gyerekek, és ez nagyon jó hír” – fogalmazott a zánkai Erzsébet-táborban tartott rövid sajtótájékoztató után Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára. Arra utalt, hogy a Hősök Napja programjain, valamint a Honvédelmi Sportszövetség különböző standjain, sportági állomásain állandó volt a „leterheltsége” munkatársainknak és a sportági képviselőknek.

„Nagyon érdeklődőek a gyerekek, csak jönnek és jönnek, nem is tudunk pihenni” – Siklósi Gergely válogatott párbajtőrvívó, a Budapesti Honvéd SE versenyzője erősítette meg a helyzetjelentést, miközben az Erzsébet-tábor lakóinak ismertette a vívás alapmozdulatait.

A Hősök Napja rendezvényéhez – amelynek során a katasztrófavédelem, a rendőrség, a tűzoltóság és a mentők munkájával ismerkedhetnek meg látványos keretek között a gyerekek – idén először csatlakozott a Honvédelmi Sportszövetség. Dr. Simicskó István, a szervezet elnöke már sokadik alkalommal vett részt a szerdai programon, így már mérleget is tud vonni róla:

„Azt látom, hogy egyre gazdagodik a programsorozatunk. Sok szándék kapcsolódik össze ebben az együttműködésben, az Erzsébet-táborok kiváló lehetőséget adnak arra, hogy a Honvédelmi Sportszövetség megjelenjen, értéket, többletértéket tudjon bemutatni és felvonultatni. A gyerekek kipróbálhatják a különböző sportágakat, találkozhatnak a rendvédelmi és fegyveres szervek szakembereivel, a különböző hivatások képviselőivel. Az Erzsébet-tábor egy sikeres programja a kormányzatnak, évente 100 ezer gyermek vesz részt benne. Szerdánként a Hősök napja találkozik a Bátrak Ligája rendezvényével, és ez szimbolikus találkozás is, hiszen valamennyi fent felsorolt hivatás gyakorlóinak, de a sportolóknak is szüksége van a bátorságra, és adott esetben a hősies helytállásra is. Ez a tábor és a találkozás is azt a célt szolgálja, hogy a mindennapi élet küzdelmeire jobban fel tudjanak készülni a gyerekek” – fogalmazott a hazafias és honvédelmi nevelésért és az ehhez kapcsolódó beruházásokért felelős kormánybiztos.

Németh Ildikó Vas megyéből, a Gércei Általános Iskolából érkezett a gyerekekkel a zánkai Erzsébet-táborba, lelkesen dokumentálta fényképezőgépével a fiatalok aktivitását:

„A legnagyobb értéke ennek a mai napnak a sokféleség. A legkülönbözőbb sportágakat próbálhatják ki a gyerekek, megismerkedhetnek a honvédelem alapjaival, de abba is belekóstolhatnak, hogy hogyan tudják megvédeni magukat. Nagyon tetszett, hogy interaktív az egész program, bármit kipróbálhatnak, és mindenben segítséget kapnak, éppen ezért ez nagy élményt jelent nekik. Népszerű volt a vívás, a judo vagy a sportlövészet is, elmagyarázták, hogyan jelent meg a sportágban számítógépes segítség és a lézerfegyverek, de a legnagyobb sor a repülőgép-szimulátornál mutatkozott, alig bírták kivárni a gyerekek.”

A szerdai Hősök napján ott volt Sipőcz Richárd judós is, aki tavaly Győrben súlycsoportjában aranyérmes lett a 14. Nyári Európai ifjúsági Olimpián, de találkozhattak a fiatalok az olimpiai bajnok Nébald Györggyel, a Honvédelmi Sportszövetség alelnökével, a sportlövészet rejtelmeibe pedig többek között Keczeli Zoltán Európa-bajnok sportlövő, valamint Boros György, a Honvédelmi Sportszövetség és a Magyar Sportlövők Szövetségének alelnöke avatta be őket.

A Hősök Napja nyár végéig, tizenegy héten át várja a gyerekeket a fonyódi és zánkai Erzsébet-táborokban, a Honvédelmi Sportszövetség kiemelt programjának, a Bátrak Ligájának társaságában.