Célkeresztben a tokiói olimpiai kvóták

2019-01-23

A Magyar Sportlövők Szövetsége – és persze a válogatott versenyzők – számára a 2019-es év egyértelműen a tokiói olimpiai kvótaszerzés jegyében telik. Boros György, a sportági szövetség, egyben a Honvédelmi Sportszövetség alelnöke abban bízik, hogy az a nyolc versenyző, aki Rióban ott volt, a 2020-as játékokon is bizonyíthat. A kvóták szempontjából fontos világversenyek mellett négy versenyzőnk ott lesz az októberi, Kínában rendezendő katonai világjátékokon is, a Honvédelmi Sportszövetség támogatásával.

„Nagyon nehéz olimpiai kvótához jutni, hiszen az utóbbi években tovább erősödött és szélesedett a nemzetközi mezőny, egyre nagyobb a verseny” – mondta Boros György a honvedelmisport.hu megkeresésére. – Közel 150 országban űzik magas szinten a sportlövészetet, ez a szám pedig néhány más olimpiai sportág bázisához képest jóval magasabb. Nálunk négyévente rendeznek világbajnokságot, tavaly a dél-koreai vb-n lehetett először olimpiai kvótához jutni, sajnos, ott ez a mi versenyzőinknek nem sikerült. Ugyanakkor bízom benne, reális is lehet, hogy az a nyolc sportlövőnk, aki a riói játékokon részt vett, ott lehet Tokióban is. Ennek szellemében telik az év a sportlövő szövetségben, az idei világversenyek rendkívül fontosak. Az eszéki 10 méteres, illetve a bolognai – mi úgy hívjuk – tűzfegyveres Európa-bajnokságon, ahol 25, 50 és 300 méteres számokban írnak ki versenyeket, három-három kvótát lehet szerezni az olimpiai versenyszámokban. Ezen kívül minden világkupán ott lesznek a versenyzőink, ezeken egy kvótát osztanak, a győztesek jutnak ki Tokióba” – tette hozzá Boros György, akitől arról is érdeklődtünk, mi a helyzet a minszki Európa Játékokkal.

„Egyelőre körvonalazódik a részvételünk az Európa Játékokon, itt ugyanis az európai ranglistás helyezések alapján tudjuk leadni a nevezéseket. Reményeink szerint két-három fővel ott lehetünk ezen az eseményen is, amely szintén kvótaszerző viadal, itt is egy kvótát osztanak ki.”

A Honvédelmi Sportszövetség alelnöke elmondta, hogy a HS támogatásával élversenyzőink rendszeresen részt vesznek a regionális katonai viadalokon (CISM-versenyek), közülük többen is tartalékos katonai szolgálatot teljesítenek vagy hivatásos katonák.

„A regionális CISM-versenyek mellett ebben az évben egy igazi csúcseseményt is tartanak, hiszen a „katonai olimpiát”, a katonai világjátékokat Kínában, Vuanban rendezik október 18. és 29. között. Itt mi négyfős csapattal veszünk részt, és a 25 és a 300 méteres versenyszámokban Péni Istvántól, illetve Sike Renátától is jó eredményeket várhatunk. Sike Renáta egyébként a sportszázad egyetlen sportlövő tagja, főhadnagy, míg a három fiú, Péni István, Szabián Norbert és Prágai Patrik, akik 300 méteren csapatban is jó eredményt érhetnek el, területvédelmi tartalékosként vesznek részt a játékokon” – tudtuk meg Boros Györgytől, aki a sportág jelenlegi feltételrendszerének minőségét is kiemelte összefoglalójában.

„Mind a civil, mind a katonai versenyekre való felkészüléshez, valamint az utánpótlás neveléséhez minden segítséget megkapunk a magyar államtól, a sportág lehetőségei, különösen az utóbbi két évben, kiválóak. A Fehér úti Nemzeti Lőtér felújítása megtörtént, és például évtizedek óta először tudunk most télen fedett pályán gyakorolni a tűzfegyveres számokban, 25 és 50 méteren, sőt, versenyt is tudunk rendezni. Ez hatalmas segítség, és egészen biztos vagyok benne, hogy ezekben a versenyszámokban az eredményekben is megmutatkozik majd az, hogy már más lehetőségek között készülhetünk. Nagyon örülünk annak, hogy a Honvédelmi Sportszövetség elnökének, Simicskó Istvánnak az irányításával a honvédelmi sportközpontok megépülésének a folyamata is elindult, ez rendkívül fontos lesz a sportlövészet utánpótlásának a bővítése szempontjából is” – fogalmazott a HS és a Magyar Sportlövők Szövetségének alelnöke.