Péni István tarolt a 10 méteres ob első napján

2019-01-31

A százhalombattai sportlövő országos bajnokság nyitónapján az UTE versenyzője mindhárom számban, amelyben elindult, aranyérmet nyert. Ez jó előjel a világkupa-állomások előtt.

A férfiak egyéni versenyszámában Péni István a selejtezőt, ha csak egy hajszállal is, de megnyerte a többszörös olimpikon, a szám korábbi vb-ezüstérmes versenyzője, Sidi Péter előtt. A döntőben sem volt pardon, ott is kiegyensúlyozottan lőtt a kiváló formában lévő, címét megvédő, nagy riválisánál 19 évvel fiatalabb Péni István, viszont a két klasszis közé beférkőzött az ezüstérmes pozícióba egy leendő élversenyző – aki a selejtezőben csak ötödik volt.

Igaz, Pekler Zalánról nem kell jövő időben beszélni, elég csak arra gondolni, hogy Buenos Airesben, az októberi nyári ifjúsági olimpián vegyes párosban aranyérmes lett, mellesleg junior vb-ezüstérmes is lett 2018-ban, nem sokkal az olimpiai sikere előtt.

A hölgyeknél Zwickl-Veres Kata nyerte az országos bajnokságot, a selejtezőben még csak a negyedik helyet szerezte meg, azt Horváth Lea teljesítette a legjobban (a 628-as eredmény új országos csúcs), ő végül ezüstérmes lett. A harmadik helyre Lovász Dorina lőtte magát.

Ami a vegyes párost illeti a csütörtöki országos bajnokságon: a Péni István-Dénes Eszter duó szerezte meg az aranyérmet, méghozzá új országos csúccsal. Péni ezzel együtt a csapatversenyben is első lett klubjával az UTE-val, a hölgyeknél a Komáromi VSE az aranyérmes.

A Magyar Sportlövők Szövetsége által rendezett, a Honvédelmi Sportszövetség által is támogatott országos bajnokság egyben az Európa-bajnoki válogatóverseny-sorozat utolsó állomása. Pénteken a junior légpuskásoké lesz a főszerep, szombaton a felnőtt, vasárnap az ifjúsági légpisztolyosok következnek.

10 méteres légfegyveres Országos Bajnokság, Százhalombatta:

Légpuska, férfiak, döntő:

 1. Péni István (UTE) 251.7 (630.0)
  2. Pekler Zalán (FSLK) 250.1 (624.0)
  3. Sidi Péter (KOSE) 228.4 (629.0)

Légpuska, nők, döntő:

 1. Zwickl-Veres Kata (KVSE) 248.2 (622.0)
  2. Horváth Lea (KVSE) 247.9 (628.0)
  3. Lovász Dorina (TIG) 226.4 (625.0)

Légpuska, vegyes páros, döntő:

 1. UTE (Péni István, Dénes Eszter) 499.7
  2. CSLE (Krasznai Dzsenifer, Török Ferenc) 491.8
  3. BHSE (Hanák Gabriella, Hári Péter) 427.0