Péni István világkupa-arannyal szerezte meg az olimpiai kvótát!

2019-02-24

Puskás klasszis versenyzőnk megnyerte az Újdelhiben zajló világkupaversenyt a 3×40-es összetett számban, így biztosított egy magyar helyet a tokiói ötkarikás játékokon.

 Már az előző naptári év végén remek sorozatba kezdett a Honvédelmi Sportszövetség által is támogatott Péni István: korábbi ifjúsági olimpiai bajnokunk kiváló formában érkezett a világkupára, ahol minden olimpiai versenyszámban két kvótát osztanak.

A kisöbű szabadpuska 3×40-es összetett számában is esélyesként indult a tavalyi koreai vb-n ezüstérmes Péni, a világranglistán a februári összesítés után a 6. helyen állt (10 méteren a nyolcadik).

„Úgy érzem, nincs fő versenyszámom, mind 10 méteren, mind 50 méteren jó eredményekben bízhatok, és szerencsésnek érzem magam, hogy ez így van, mert a nemzetközi mezőnyben kevés olyan lövő van, aki mindkét számban az élvonalban van. Most egyébként úgy érzem, 50 méteren állok előrébb, ugyanis itt még messze nem értem el a tudásszintem maximumát és kevesebben vannak a világon, akik hozzám hasonló eredményeket tudnak lőni, mint 10 méteren” – nyilatkozta nemrég a Honvédelmi Sportszövetség oldalának, nos, itt sikerült először révbe érnie, már ami a kvótaszerzést illeti.

Péni „mindössze” a 7. helyen jutott a döntőbe az alapversenyt követően, de ez semmit sem jelent, a fináléban folyamatosan növelve pontosságát, első lett, ezzel szerzett kvalifikációt a tokiói játékokra. Péni a magyar sportlövők első kvalifikációját szerezte meg a jövő évi olimpiára, összességében pedig a harmadik magyar kvótát gyűjtötte be a vitorlázó Berecz Zsombor és Érdi Mária után. Sportlövészetben a nemzetnek szerzik a helyeket a sportolók.

50 méter, 3×40 lövés, kisöbű szabadpuska:

  1. Péni István (Magyarország) 459.1 – olimpiai kvótát szerzett
  2. Sergey Kamensky (Oroszország) 459.0 – már korábban olimpiai kvótát szerzett
  3. Marco De Nicolo (Olaszország) 444.5 – olimpiai kvótát szerzett

Péni Istvánra természetesen még várnak feladatok, 10 méteren is megpróbálja megszerezni a tokiói kvótát, azt a versenyt hétfőn rendezik.