Bátrak Ligája–Rákóczi Kupa, Gyula – részletes eredményleírás

2019-03-03

A Gyulán megrendezett első selejtezőn nagyszámú nézőközönség előtt küzdött meg egymással a tíz iskolai csapat.

A végső győzelmet a Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola csapata szerezte meg, megelőzve a második helyezett Gyulai Dürer Albert Általános Iskolát, és a harmadik helyezett Békéscsabai Belvárosi Általános Iskolát. Selejtezőnként a legjobb külhoni és a legjobb magyarországi csapat jut tovább az országos döntőre, így a Petőfi Utcaiak mellett a Horgosról érkezett Kárász Karolina Általános Iskola már biztos ott lesz a június 7-ei megméretésen.

Az első selejtezőn tíz versenyszám várt a csapatokra, nézzük meg hogyan alakultak a különböző versenyszámok részletesen.

A lövészet versenyszámot az összetett győztes Petőfi Utcaiak nyerték (189pont), a pisztolyos lövészet alapján még nagyon egyben volt a mezőny, de a fekvő helyzetű lövészet annyira jól sikerült a csapatnak, hogy tíz pontot vertek a versenyszám második helyezett Bartók Béla Elméleti Líceum “A” csapatára.

Az akadálypálya jól széthúzta a mezőnyt, ugyanis annak érdekében, hogy ne csak a fizikai képességek domináljanak a pálya végén egy ügyességi feladat várta a versenyzőket, amely jó pár fiatalt megviccelt. A legjobb időeredmény 235 másodperc volt (Petőfi Utcai Általános Iskola), míg az utolsó helyezett csapat több mint 11 perc alatt teljesítette a versenyszámot. Az egyik futam annyira kiélezett küzdelmet hozott, hogy négy tizedmásodperc különbség volt a két csapat között.

A villámtájékozódást a Gyulai Dürer Albert Általános Iskola csapata nyerte 389 másodperces eredménnyel, a mezőny nagyon közel volt egymáshoz, mert a versenyszám első három helyezett csapata 16 másodpercen belül volt.

A Düreresek nyerték a Falmászást is, a hat versenyzőjük összesen 81 másodperc alatt teljesítették a kijelölt magasságot. A versenyszám érdekessége az volt, hogy a lányok nagyon eredményesek voltak a mászásban, mivel pár fiút kivéve ők vezették az egyéni ranglistát.

A vívás versenyszám során a versenyzők reakció gyorsaságára voltunk kíváncsiak. A hat versenyző átlag reakció gyorsaságát átlagoltuk és az adta a csapateredményt. A vívás győztese a Petőfi Utcai Általános Iskola lett 1,83 másodperces eredménnyel, a legjobb eredményt egy Düreres diák érte el 1,62-es átlageredménnyel.

Az öt versenyszámot egy kis szünet követett, ami alatt a versenyzők egy kicsit kifújhatták a fáradalmaikat, a versenyrendezők pedig átépíthették a küzdőteret a délutáni versenyszámokhoz. Délután a nézők számára megnyitottuk az akadálypályát, hogy ők is átélhessék az izgalmak egy részét.

A versenyprogram következő próbatétele a szellemi vetélkedő volt, ahol a fiatalok egy feladatlapot töltöttek ki II. Rákóczi Ferenchez kapcsolódóan, majd egy óriás kirakós elemeit kellett a lehető leggyorsabban a megfelelő helyre elhelyezni. A két részfeladat helyezéseit átlagoltuk és így kaptuk meg a versenyszám végeredményét. A kvíz legjobbja a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola lett, ők a 27 pontból 20-at szereztek. A kirakót a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola csapata rakta ki a leggyorsabban mindössze 46 másodperc alatt. A két feladat alapján a versenyszám nyertese a Jankay csapata lett.

Az erőpróba is két feladatból állt, ahol szintén az előző eljárást alkalmaztuk a végeredmény megállapítása érdekében. Az evezést a Petőfisek, míg a függeszkedést a Düreresek nyerték az állomás összesített nyertese a Petőfi Utcai Általános Iskola csapata lett. Az evezés során a legjobb eredményt egy Implomos fiú érte el, ő 46 másodperc alatt evezte le a 250m-es távolságot. A függeszkedést egy Petőfis diák nyerte, majdnem két perces eredménnyel.

Az íjászat versenyszámot a külhoni intézmények csapatai elsöprő fölénnyel nyerték meg. A győztes a Csiky Gergely Főgimnázium “A” csapata lett (175 pont) maga mögé utasítva a Bartók Béla Elméleti Líceum “B” csapatát (174 pont) és a Kárász Karolina Általános Iskola csapatát (170 pont). A versenyszám legjobbja egy Bartókos diák lett 50/48 pontos eredménnyel.

Az utolsó előtti versenyszám a távirányítós járművezetés volt, de sokakat meglepve itt a jármű nem kerekeken gurult, hanem lánctalpakon. A kijelölt akadálypályát a Petőfi Utcai Általános Iskola csapata teljesítette a leggyorsabban 4 perc 50 másodperc alatt.

Az utolsó versenyszám a sor- és váltóverseny volt, ahol két feladatot kellett a fiataloknak teljesíteniük. A lovas díjugratást a Gyulai Dürer Albert Általános Iskola versenyzői nyerték 195 másodperces időeredménnyel és mindössze egy verőhibával. A társmentés feladatot a Békéscsabai Petőfisek nyerték 57 másodperces eredménnyel. A versenyszámot a két feladat alapján a Düreresek nyerték.

Bátrak Ligája – Rákóczi Kupa, Gyula – a végeredmény

  1. Békéscsabai Petőfi Utcai Ált. Isk. 32 pont
  2. Gyulai Dürer Albert Ált. Isk. 40,5 pont
  3. Békéscsabai Belvárosi Ált. Isk. 48 pont
  4. Gyulai Implom József Ált. Isk. 51 pont
  5. Kárász Karolina Ált. Isk. 53,5 pont
  6. Csiky Gergely Főgimnázium “A” 55,5 pont
  7. Bartók Béla Elméleti Líceum “B” 63 pont
  8. Bartók Béla Elméleti Líceum “A” 66 pont
  9. Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Ált. Isk. 67,5 pont
  10. Csiky Gergely Főgimnázium “B” 68,5 pont

Gratulálunk a csapatoknak a nyújtott teljesítményükhöz!

A versenyen segédkező segítőknek pedig köszönjük a munkájukat!

Fotók a versenyről: hivatalos Facebook-oldalunkon

a Honvédelmi Sportszövetség csapata