Remek programok a HS támogatásával

2019-03-14
 1. Intézmény/ Szervezet: Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium

Időpont: 2019.02.27.

Helyszín: Aggtelek, Sárospatak, Hejce

Leírás: Két napos közel 20 km-es túra és történelmi kirándulás az Aggteleki Cseppkőbarlangnál, a sárospataki Rákóczi-Várnál, a Megyer-hegyi tengerszemnél és Hejcén. A programon 28 diák vett részt.

 1. Intézmény/ Szervezet: Hajdú-Bihar Megyei Sportszövetségek Szövetsége

Időpont: 2019.03.02.

Helyszín: Debrecen Lövész suli lőterei

Leírás: 127 fő részvételével rendezték meg a Honvédelmi Családi Sportnapot. A megvalósításban szerepet játszott a Debreceni Lövész suli Egyesület, a Debreceni Rendőr Sportegyesület és a honvédségi nyugdíjasokat összefogó Bocskai István Bajtársi Egyesület. A program keretében a résztvevők ügyességi feladatokban, tájékozódási mátrix versenyben, lövészversenyben mérethették meg magukat. A résztvevők köre igen széles volt, az egészségmegőrző családi programon a legfiatalabb és az idősebb, nyugdíjas korosztály is részt vett.

 1. Intézmény/ Szervezet: Magyar Közelharc – Kézitusa Szövetség

Időpont: 2019.03.1-3.

Helyszín: Magyar Közelharc-Kézitusa Szövetség

Leírás: „Honvédelmi hétvége a közelharc-kézitusa jegyében” elnevezésű önvédelmi továbbképző szemináriumon három nap alatt közel 200 résztvevő sajátított el olyan túlélési technikákat, mint a kötéltechnika, elsősegély, ön- és társellátás, tájékozódás. A továbbképzés mellett családi és közösségi programokat is kipróbálhattak a résztvevők, a küzdősport iránt érdeklődők airsoft lövészettel ismerkedhettek.

 1. Intézmény/ Szervezet: Tarnamérai Általános Iskola

Időpont: 2019. 03. 02

Helyszín: Parádfürdő, Recsk

Leírás: „Sosem feledem” rendezvénysorozat nyitóprogramján, a mátrai emlék-túrán 4 fő vett részt. Az egynapos kirándulás során a Mátra kevésbé ismert szegleteit keresték fel a túrázók. A program során a résztvevők bejárták a Parádfürdői Parkot, kirándultak a Rákóczi-fához, útjuk során érintették a Szent István csevicekutat és a recski Nemzeti Emlékparkot. Az egynapos közösségépítő, hagyományőrző esemény során 14 km-t gyalogolt a társaság.

 1. Intézmény/ Szervezet: Tarnamérai Általános Iskola

Időpont: 2019.03.05.

Helyszín: Tarnamérai Ált. Isk.

Leírás: A „Sosem feledem” rendezvénysorozat keretében emlékfutással tisztelegtek az iskola diákjai az 1848-49-es hősök, mártírok előtt. A helyi polgárőrség segítségével biztosították a helyszínt. A z alsó tagozatos diákok a 170 éves évfordulót szimbolizálva 170 méter távot teljesítettek. A felső tagozatos diákok 1848 méter futással adóztak a forradalom és szabadságharc emlékének. A diákokat éremmel díjazzák a forradalom és szabadságharc emlékére szervezett ünnepségen. A hagyományőrző, közösségépítő és egészségre nevelő eseményen 108 diák vett részt. A program keretén belül kézműves foglalkozás során kokárdákat készítettek a diákok, rajzversenyen, elméleti vetélkedőn és makett készítő verseny vehettek részt.

 1. Intézmény/ Szervezet: Füzesabonyi Teleki Blanka Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Időpont: 2019.03.05.

Helyszín: Budapest, Terror Háza

Leírás: Az egynapos múzeumlátogatás és városnézés során az 50 tanuló kisérőikkel megcsodálta a Hősök terét és történelmi felelevenítést tettek a millenium korszakról. A Terror Házában tett múzeumtúra során idegenvezetővel elevenítették fel a történteket.

 1. Intézmény/ Szervezet: Eötvös József Általános Iskola

Időpont: 2019.03.07-08.

Helyszín: Csepel, Eötvös József Általános Iskola

Leírás: A Dél-Pesti Tankerületi Központ és a HS által támogatott kétnapos rendezvényen 610 tanuló és 22 kísérő vett részt. A programokat színesítette a lézeres lövészet, villámtájékozódás, újjáélesztési, valamint baleset-megelőzési gyakorlat. Az életmentő gyakorlat során a diákokat felkészítették arra, hogy mit kell tenni, ha embertársaik segítségre szorulnak. Az esemény a Csepeli Öttusa VSE szervezésében valósult meg.

 1. Intézmény/ Szervezet: Kölcsey Ferenc Általános Iskola

Helyszín: Siklós

Leírás: Az iskola tanulói kétnapos kiránduláson vettek részt és látogattak el a Siklósi várhoz. A program részét képezte a kirándulás a várban, ismerkedés a korabeli öltözékkel, fegyverekkel, büntető eszközökkel. A diákok a vár történetéről hallgattak érdekességeket. A program során a fiatalok magukra ölthették a korabeli lovagi páncélzatot. Az esemény részét képezte a vívás óra, illetve a magyar-török csata felelevenítése.

 1. Intézmény/ Szervezet: Ózdi József Attila Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium

Időpont: 2019.02.25-26.; 2019.03.04-05.; 2019. 03.07.

Helyszín: Ózdi József Attila Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium

Leírás: Vitkó Egon hagyományőrző huszárkapitány előadássorozatot tartott több időpontban az iskola diákjainak. Az előadássorozat a magyar hadtörténelem jeles eseményeit elevenítette fel a honfoglalástól egészen a két világháború időszakáig. Az előadó minden alkalommal hangsúlyozta a hazához való hűség fontosságát, az önfeláldozást és a katonai erényeket. Az előadásokra fegyvereket, a Szent Korona másolatát, egyenruhát is hozott, így a diákok megszemlélhették, akár kézbe is vehették ezeket a fegyvereket. Az előadást az Ózdi Városi Televízió rögzítette.

 1. Intézmény/ Szervezet: Dorogi Zsigmondy Vilmos Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Gimnázium

Időpont: 2019.03.12.

Helyszín: Komárom, Monostori Erőd

Leírás: A program keretében az iskola tanulói ellátogattak a Monostori erődhöz, és idegenvezető segítségével közelebbről megismerhették. Szellemi és fizikai aktivitásként hadtörténeti és építészeti ismeretekre tettek szert a fiatalok, megtanulták használni a tájolót és gyalogosan bejárták az erődítményt.

 1. Intézmény/ Szervezet: Egri Balassi Bálint Általános Iskola

Helyszín: Egri Balassa Bálint Általános Iskola, helyi nevezetességek

Leírás: 1848-1849-es történelmi emlékhelyek és személyek Egerben nevezetű városismertető vetélkedőt rendezett a Balassi Iskola. A vetélkedőn 36, 3-4 fős csapatokban versenyeztek a felső tagozatos diákok. Az értékteremtő, hagyományőrző vetélkedő sikert aratott a fiatalok körében.

 1. Intézmény/ Szervezet: Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola

Időpont: 2019.03.11.

Helyszín: Az általános iskola székhelyintézménye

Leírás: Az esemény három programelemből állt. Az MH I. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda hivatásos katonái interaktív előadást tartottak „A Magyar Honvédség felépítése, feladatai” címmel. Majd az MH hivatásos katonái hatástalanított oktatási célt szolgáló fegyverzettechnikai eszközöket mutattak be a résztvevőknek. A harmadik programelem a MÍG-29 szimulátor megismerése és kipróbálása volt a Silicon Dreams Kft. szakemberei segítségével, valamint hivatásos vadászpilóták bevonásával. Interaktív játék segítségével összefoglalták a repülés élettani hatásait.

 1. Intézmény/ Szervezet: Veszprémi Báthory István Sportiskolai Általános Iskola

Helyszín: Pákozd

Leírás: 1848. szeptember 29-én Pákozd-Sukorónál zajlott le a szabadságharc első nagy csatája, mely a Honvédsereg győzelmével végződött. A Báthory iskola 1848. március 15. megünneplésére szervezett rendhagyó programját Pákozdra szervezte. A csata emlékére alapított Katonai Emlékpark szervezi a Hazafiság Iskolája nevű programot, az iskola tanulói (a 4-8. évfolyamról összesen 373 fő) ezen vettek részt. A nagy létszám miatt két napra szervezték a látogatást. Mindkét napon az ünnepélyes megnyitót követően a fiatalok az 1848/49-es forradalom és szabadságharctól napjainkig terjedően betekintést nyerhettek a magyar honvédség történetébe.

 1. Intézmény/ Szervezet: Ózdi József Attila Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium

Időpont: 2019.02.27.; 2019.03.01.; 2019.03.11-12.

Helyszín: Szilicei-fennsík (Felvidek)

Leírás: Az iskola tanulói közül négy alkalommal összes 160 diák vett részt a Szilicei-fennsík gyalogtúráján. A diákok a várhosszúréti templomkertben kezdték a programot, ahol a háborúban elesett honvédek emlékművét tekintették meg, majd az ott eltemetett katonák tömegsírjánál hajtottak fejet. Találkozhattak Emődi Istvánnal is, aki helyi lakosként évtizedek óta gondozza a magyar honvédek sírjait a fennsíkon. Munkáját a Magyar Hadisírgondozásért Kitüntető Címmel ismerte el a Honvédelmi Minisztérium. A templomkertből a fennsíkra mentek a csoportok, ahol egy rövidebb 11 km-es és egy hosszabb –közel 19 km-es – gyalogtúrán vettek részt. A gyalogtúra során térképhasználattal és tájékozódással ismerkedtek amellett, hogy sorra felkeresték a fennsíkon eltemetett honvédek sírjait. Minden sírnál szalagot helyeztek el, s az adott sírban nyugvó katonához kapcsolódó történetet is meghallgattak.

 1. Intézmény/ Szervezet: Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium

Időpont: 2019. 03. 08.; 2019.03.12.

Helyszín: Gimnáziumi tornaterem és udvar, Gagarin Általános Iskola lőtere

Leírás: március 8-án elméleti oktatást követően sportlövész versenyt tartottak a diákok között. Március 12-én a Nógrád Megyei Hadkiegészítő Parancsnokság dolgozói vezényletével szellemi és fizikai vetélkedőt rendeztek az iskola területén. A vetélkedő versenyszáma volt többek között: fegyver szét- és összeszerelés, elméleti totó, váltóverseny, gránáthajítás, kötélhúzás.

 1. Intézmény/ Szervezet: Móra Ferenc Általános Iskola

Időpont: 2019.03.12-13.

Helyszín: Csepel, az iskola tornaterme

Leírás: A Csepeli Öttusa VSE szervezésében „Sportprogram az integrált nevelés jegyében” címszó alatt jött létre az esemény. A tanintézmény összes korosztályát lefedve vettek részt a gyerekek a gyakorlaton (1 – 8. évfolyam) Csepel egyik legnagyobb létszámú iskolájában. A rendezvényen több, mint 350 diák vett részt, ráadásul közülük több, halmozottan hátrányos helyzetű tanuló. A lézeres lövészet, a villámtájékozódás és újjáélesztési, valamint a baleset- megelőzési gyakorlat volt repertoáron. A kétnapos esemény második napján a gyerekek már önállóan végezték az életmentő gyakorlatokat, s mutatták be a fogásokat a speciális ambu babán. Az esélyegyenlőség jegyében zajlott esemény nagy sikert aratott.

 1. Intézmény/ Szervezet: Tatabányai Kodály Zoltán Általános Iskola és AMI Herman Ottó Általános Iskolája

Időpont: 2019.03.13.

Helyszín: Monostori erőd

Leírás: 350 fő vett részt a Monostori Erődben megszervezett interaktív ünnepi megemlékezésen. Az egész napos program keretében felidézték az 1848-as szabadságharc fontosabb eseményeit, helyi vonatkozásait. Több csoportra osztva, élvezetes tárlatvezetés során kaptak információkat a diákok az erőd felépítéséről, történetéről, működéséről,  majd megtekintették az állandó kiállításokat. Alsó tagozatosok kisvonatos utazáson ismerkedtek Észak-, és Dél-Komárom nevezetességeivel. A Brigetiotól az Európai Unióig elnevezésű jó hangulatú, vidám, interaktív élményprogramon történelmi érdekességekkel, játékokkal találkoztak. A felső tagozatos diákok Puskamustrán vettek részt, ahol az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc Hagyományőrző Közhasznú Egyesület képviselői meséltek az 1848-as katonák életéről, mutatták be ruházatukat, fegyvereiket. A pályázaton nyert támogatás segítségével más szemszögből mutatták be a tanulóknak a szabadságharc eseményeit, a katonák életét, a kor haditechnikáját.