Változatos programok, változatos helyszínek – a HS-támogatásával

2019-03-25

Immáron hagyomány, hogy összefoglaljuk a Honvédelmi Sportszövetség által támogatott és megvalósult programokat – íme, 11 remek közülük az elmúlt hétből!

Az előző héten ismét kiváló programokat szerveztek a HS támogatásával. A Bem József Általános Iskola háromnapos programsorozata során a diákok ellátogattak a Nyír erdőben lévő Szulyovszky-erdészházhoz, a helyszínen megemlékeztek a 48-as hősökre, útjuk során megálltak Hollókőn és meglátogatták a salgótarjáni Bányamúzeumot is.  A többnapos kirándulás alatt az iskolások megmászták a Somoskői várat és a Salgó várat, meglátogatták a Gödöllői királyi kastélyt és megemlékeztek a szabadságharcosainkra az Isaszegi csata emlékhelyénél.

Az Apáczai Gimnázium tanulói a HS jóvoltából hatnapos olaszországi tanulmányi kiránduláson vehettek részt Veneto és Trento tartományában. Az esemény fókuszában az I. világháború és a testedzés állt. A program részeként felkeresték a bázisként szolgáló Verona főbb műemlékét és katonai temetőjét. A diákok ellátogattak Velencébe, felkeresték a középkori templomokat, múzeumokat és megmászták a városháza tornyát. A kirándulás során ellátogattak Roveretóba, ahol megtekintették a helyi hadtörténeti múzeum tárlatát. A program zárásaként a diákok részt vettek a La Corsa di Primavera elnevezésű tavaszi futóversenyen.

Sárisáp és Környéke Körzeti Általános Iskola Honvédelmi Témanapot tartott. A tanulmányi program részeként az iskolások ellátogattak a Monostori Erődhöz. A felső tagozatosok a dági tagintézményben vetélkedőt szerveztek és raptor lézerharc játékban vettek részt 10 fős csoportokban. A témanap keretében történelmi témájú filmeket vetítettek egy mozinak berendezett tanteremben. A fiatalabb tanulók kézműves foglalkozáson vettek részt, majd este a művelődési házban irodalmi összeállítást készítettek a diákok hazaszeretet és honvédelem támájában.

A Dorogi Zsigmondy Vilmos Gimnázium rendhagyó történelem órát tartott diákjainak. A 9. katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodáról, Tatabányáról érkezett Fojtik Ádám hadnagy úr és tartott három előadást az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről, hőseiről. Az iskola másik támogatott programja az iskolai sportnap volt. Közel 200 diák vett részt olyan színes programokban, mint a kardvívás, íjászat, botbirkózás, labdás játékok és lovaglás.

A Jálics Ernő Általános Iskola felső tagozatos diákjai elutaztak Budapestre. Az utazás azért is volt különleges mert az iskolában magas a hátrányos helyzetű tanulók száma, így sokan még a megye határát sem hagyták el. A programok csoportokban való megvalósítása során az esélyegyenlőség és közösségépítés erőteljes szerepet kapott. Az esemény helyszíne a Budaörsi Repülőtér és a hadipark területe volt. A program részét képezte a múzeumi kiállítás látogatás, harckocsis utazás, fegyverismeret, eszközfelismerő verseny, ágyúcsövön húzódzkodás, kötélhúzó verseny.

A Fuss Alapítvány szervezésében valósult meg a 7. alkalommal a Balboa-kör. A közösségi futóverseny a közösségi futást, valamint fizikai aktivitást elősegítő közösségépítő program, melyen fiatalok, felnőttek, családok is részt vettek. A Balboa-kör egy 19 km-es 829 méteres szintemelkedésű edző-futókör a Budai-hegységben, amely Magyarország legnépszerűbb és legnagyobb létszámú közösségi futásává nőtte ki magát. Idén 800 résztvevő abszolválta az eseményt. Az esemény környezettudatosság, a természet jegyében zajlott a Pilisi Parkerdő Zrt. jóváhagyásával. A futás idén a jótékonyság oltárán is kívánt áldozni, ugyanis a kárpátaljai Nagybodronyban található leányotthon 70 leánylakójának gyűjtöttek adományt. Ezt az akciót a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet kommunikációs vezetője, Gui Angéla és a Bethesda Kórház hathatós segítségével valósították meg. Az résztvevő 800 fő adományainak köszönhetően összegyűlt összegből a leányotthon lakónak ágymatracokat tudtak a szervezők vásárolni, melyet személyesen vittek el a kárpátaljai leányotthonba március első hétvégéjén.

A Salgótarjáni Bolyai János Gimnázium diákjai Budapestre látogattak. A kétnapos kirándulás során a diákok körbejárták a Budai várnegyedet, megtekintették a Hadtörténeti Intézet és Múzeum fegyvertárát, majd megcsodálták a Hősök terét. Szentendrére is ellátogattak a résztvevők, ahol airsoft-ban próbálták ki magukat és katonai tereppályán mérték össze képességeiket.

Az Egri Kemény Ferenc Sportiskolai Általános Iskola 2019. március 4-22. időszakban szervezte a Honvédelmi Sportszövetség által meghirdetett és elnyert pályázati támogatás felhasználásával a programsorozatot. 125 felső tagozatos diák vett részt a programsorozaton. A Cool-túra programsorozat első megmérettetése íjászat volt az egri várban. A második megmérettetés 1552 méter futás volt a Szentmarjay Tibor Városi Stadionban. A harmadik verseny a tájékozódás pontról pontra játék volt ezúttal 130 fő részvételével. Mindenki egy térkép alapján keresett fel 1552-höz szorosan vagy áttételesen kötődő helyszíneket, műemlékeket, ahol feladatokat kellett megoldaniuk. A következő program a történelmi ismeretekre kérdezett rá. Műemlékeket kellett a diákoknak felismerni és megkeresni. Végezetül a diákok kreativitását elősegítve tablókészítési feladatokat kaptak, melyben 65 tanuló vett részt. A kész műveket kiállították az iskolában. A Cool-túra program nyertese visegrádi kirándulást nyert, mely során megcsodálhatták a Fellegvárat és a Királyi palotát.

Egri Balassi Bálint Általános Iskola vetélkedőt szervezett 8 csapat részvételével a Kossuth Zsuzsa Szakközépiskola katonai gyakorlópályáján. A megvalósításban az Egri Honvéd Sport Egyesület aktivistái segítettek. A vetélkedő részét képezte az akadálypálya feladatai, gránátdobás, fegyveres futás, íjászat, légpisztolyos lövészet, légpuska lövészet, honvédségi teszt és 1848-as teszt.

Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény szervezésében tematikus projekthetet tartottak a diákoknak. Az első programelemként a Katonai Elékparkba látogattak el Pákozdra, ahol apródképzőn és hadapródképző foglalkozáson vehettek részt a tanulók. A tanulásban akadályozott diákoknak 1848-as előadást szerveztek, a Rákóczi Szövetség előadójának bevonásával. 5 csapat bevonásával helytörténeti vetélkedők rendeztek a 48-as események tematikájában. Akadályversenyre, lovaskocsizásra és manuális foglalkozásra is sor került a projekt keretében.

Nyíregyházi Bem József Általános Iskola projekthét keretében szervezett vetélkedőt a hazafias nevelés jegyében. A csapatverseny során honismereti vetélkedőben vettek részt és katonai akadálypályát kellett a diákoknak teljesíteni. A tematikus hét rendezvényeit látva az iskolavezetés úgy döntött, hogy a jövőben szerepel éves munkatervünkben a programsorozat, beépül az intézmény hagyományos rendezvényei közé, mivel elősegíti az iskolában folyó honvédelmi nevelést. Sikerült összesen több, mint 2000 gyermeket bevonni a programokba.