Pákozdi együttműködés, elindult az „Iskolák csatája”

2019-03-30

A Honvédelmi Sportszövetség, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely, valamint az emlékpark alapítója, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör háromoldalú megállapodást írt alá szombaton. Mindegyik szervezet vállalta, hogy maximális erővel segíti a honvédelmi és hazafias nevelést, és ennek a közös igyekezetnek az egyik első példája a frissen elindult „Iskolák csatája” programsorozat.

A pákozdi Katonai Emlékpark – amelyet az 1848. szeptemberi pákozdi-sukorói csata tiszteletére állított obeliszk környezetében alakítottak ki – jelen formájában 2010 óta várja azokat, akik szeretnék jobban megismerni a magyar történelem sorsfordító eseményeit. Az emlékpark az elmúlt években folyamatosan fejlődött és épült, családi, iskolai és egyéb programok megszervezésére tökéletes helyszín. Ezt ismerte fel a Honvédelmi Sportszövetség és az emlékpark vezetése, valamint az azt megalapító és működtető társadalmi szervezet, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör.

A közös célok, a hazafias és honvédelmi nevelés gyakorlati megvalósítása mentén írt tehát alá együttműködési megállapodást a három közreműködő. Az aláírás apropója egy új, egyelőre a Fejér megyei általános iskolákat megmozgató, „Iskolák csatája” névre keresztelt programsorozat volt, amelynek első állomását rendezték szombaton.

Dr. Nébald György, a Honvédelmi Sportszövetség alelnöke üdvözölte a megállapodást.:

„Örömmel veszünk részt ebben a programban, hiszen a pákozdi emlékpark magában hordozza azt a szellemiséget, amivel – azt gondolom – minden fiatalnak meg kell ismerkednie. Olyan sportos rendezvénysorozat indult el, ami a mi céljainkat teljes mértékben tükrözi. A hazafias honvédelmi nevelés és a sport együtt jelenik meg az „Iskolák csatája” programban. Ez a szombati kezdőesemény egy jó alapot jelentett az együttműködési megállapodásunk megkötéséhez, és úgy gondolom, ez egy hosszú távú, sikeres együttműködés lehet.”

Dr. Karsai Béla, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör elnöke szerint a mostani megállapodás nem jöhetett volna létre a szervezet első elnöke, az 1999-ben elhunyt Gyuricza Béla munkássága és tevékenysége nélkül.

„Ő 25 évvel ezelőtt rájött arra, ahhoz, hogy a hazafias nevelés terjedjen, illetve a fiatalokban kialakuljon a megfelelő identitástudat, szükség van egyfajta közvetítő tevékenységre a társadalom felé. Ő alapította meg a Honvédség és Társadalom Baráti Kört néhány követőjével és barátjával, akik a Magyar Honvédségben dolgoztak. Úgy értékelték, szükség lesz egy ilyen szervezetre, és nem vitás, hogy jól látták. Ami az emlékparkot illeti: a 25 év során megújult az obeliszk, megnyílt egy első múzeum, ahol bemutatjuk a különböző honvédelemmel kapcsolatos eszközöket, tárgyi emlékeket, megépült egy második múzeum, illetve egy első világháborús, valamint a 48-as, az 56-os és a békefenntartók tiszteletére állított emlékmű. A 25 év munkája nyomán létrejött egy olyan emlékhely, ahol méltón tudjuk bemutatni az ország történelmét, sorsfordító eseményeit. Az már a következő cél, hogy a hazafias nevelést továbbvigyük és lássuk annak a hasznát is. Ebben a törekvésben partner a Honvédelmi Sportszövetség, karöltve a Katonai Emlékparkkal, ez a hármas jól fog működni a jövőben.”

Dr. Görög István, a Katonai Emlékpark ügyvezető igazgatója örül annak, hogy az együttműködés színtere lehet a park.

„A Katonai Emlékpark és a Honvédelmi Sportszövetség a szervezet megalakulása óta együttműködik, a vezetői folyamatosan keresték a lehetőségeket, hogyan ölthet ez még inkább testet a gyakorlatban. Úgy gondoltuk, hogy az emlékpark alapítója és fenntartójának is tekinthető Honvédség és Társadalom Baráti Körrel karöltve már egy olyan közös erőt mutathatunk, ami színt vihet az együttműködésünkbe. Nagyon fontos az a tevékenység, amit a Honvédelmi Sportszövetség végez, hiszen mi is úgy gondoltuk a kezdetektől fogva, hogy a történelem ismerete hiányzik a fiatalságból. Ma már azt is látjuk, hogy a mozgás is sok esetben hiányzik. A Baráti Kör azt a „knowhow”-t biztosítja, amit az elmúlt 25 évben felhalmozott, az emlékpark pedig a helyszínt a közösen megrendezett programokhoz. Az „Iskolák csatája” rendezvény segítségével felkelthetjük a gyerekekben a versenyszellemet, hisszük azt, hogy ebből a sorozatból egy közösségépítő esemény alakulhat ki, akár a települések között is.”

S hogy mit is takar az „Iskolák csatája”?

Nos, a programsorozat során a résztvevő iskolák csapatai külön programelemek során ismerkedhetnek meg a 170 éves Magyar Honvédség történetével, valamint gyakorlati versenyszámokban mérhetik össze ügyességüket. Saját módszertana van a versenynek, így minden iskolai csapat ugyanazokat a feladatokat teljesíti – akár többször is, hiszen lehetőség van visszatérni az Emlékparkba, javítva az addigi pontszámokon, időeredményeken.

A gyerekek a többi közt egy katonai akadálypályán (a három éve létrehozott Bakaland nevű pályán) mennek végig, fegyvert szerelnek, kézigránátot dobnak, kipróbálják magukat lövészetben, s különböző ügyességi feladatokat teljesítenek – mindezt a versengés, a fair play szellemében.

Az első állomáson Iváncsáról, Lajoskomáromból, Baracsról és Zichyúfaluból érkeztek csapatok. A szervezők elmondták, nemcsak Fejér megyéből, hanem az ország egész területéről, sőt, a határon túlról is várják az iskolák jelentkezését.