Hat helyszín, hat remek program – a HS támogatásával

2019-04-01

Sajókápolna,  Kaposvár, Csepel, Eger, Tatabánya, Kiskunfélegyháza – a Honvédelmi Sportszövetség által támogatott és megvalósult programok összefoglalója.

  1. Nagy sikerrel bonyolította le a Debreceni Honvéd Sport Egyesület Rendvédelmi Utánpótlás Szakosztálya március 18-19-én, Sajókápolnán a „Márciusi Ifjak” Manderka Hegyi Emlék Körversenyt, középiskolásoknak. A 120 résztvevő, köztük debreceni tanulókkal 3 megyéből, Hajdú-Biharból, Borsodból és Pest megyéből, összesen 12 iskolából érkezett. A diákok a helyszínre kitelepült rendőrségi, katonai, büntetés végrehajtási és mentőszolgálati toborzó sátraknál hasznos információkat kaptak ezekről az áldozatos szakmákról, valamint mentőkutyás bemutató is szórakoztatta őket. Első napon a 9-10-dikes korosztály versenyzett, míg a második napon a 11-12-dikesek mérettették meg magukat. Azon kívül, hogy nehéz terepen kellett futniuk, a pályán összesen kilenc állomásponton kaptak plusz feladatokat a fiatalok. A versenyszámok között volt többek között lövészet, biciklis ügyességi verseny, történelmi kérdések az 1848. márciusi eseményekről, valamint ügyességi és logikai feladatokat is meg kellett, hogy oldjanak. Ilyen és hasonló ügyességi- terepversenyeket rendszeresen rendez majd a DHSE Rendvédelmi Szakosztálya.
  2. A Somogy Megyei Duráczky József Óvoda, Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Kollégium szervezésében március 20-án témanapot tartottak, melyen 52 tanuló vett részt. A délelőtti program során két csapatban tevékenykedtek a gyerekek. Az első csapat játékos, sportos, ügyességi feladatokat hajtott végre, a fiatalok saját készítésű eszközöket használtak. A feladatok között szerepelt gólyalábazás, mocsárjárás, célba dobás, felderítés. A másik csapat ez alatt a projekthez kapcsolódó történelmi, irodalmi, honismereti feladatokon dolgozott kiscsoportos formában, kooperációban. A délelőtt félidejében a két csapat feladatot cserélt. A témanap második felében megnézték, és elemezték az Egri csillagok c. film csatajelenetét, majd az Egri Vár-ban bemutatásra kerülő színdarab főpróbája következett az általuk készített díszletekkel, jelmezekkel. Ezt követően a Berzsenyi parkba a két csapat számháborúban mérte össze erejét. Az utolsó feladatban török figurák megkeresése volt a feladat a park területén. A közeljövőben további színes témanap megrendezésére kerül sor a Duráczky Iskola tanulói számára.

  1. A Herman Ottó Általános Iskola sportprogramja a digitalizáció jegyében telt. A Dél- Pesti Tankerületi Központ és a Honvédelmi Sportszövetség támogatásával, a Csepeli Öttusa és Vízi Sport Egyesület szervezésében került sor az eseményre, március 20 -án és 21- én. A korábbról már jól ismert lézeres lövészet, villámtájékozódás és újjáélesztési, valamint a baleset- megelőzési gyakorlat szerepelt a programban. A korábban sportosztályos iskolában 375 diák, illetve 12 tanár vett részt az eseményen. A diákok nagy ügybuzgalommal veselkedtek neki a lézeres lövészetnek és különösen a találatok azonnali (digitális) eredménykijelzése nyerte el a tetszésüket. A pedagógusok egyöntetű véleménye az volt, hogy a sport és a digitalizáció eme „keverékével” igazán „meg lehet fogni” a gyerekeket, az aktivitási szintjüket akár a 120%-ig is fel lehet tornázni egy-egy ilyen eseménnyel. Veszeli Judit testnevelő szerint azért remek lehetőség a lézeres lövészet, mert maga az eszköz, azaz a pisztoly könnyen kezelhető, egyáltalán nem veszélyes és használata sikerélményeket ad a felhasználó diákoknak. Az egyik lényeges pont, hogy a digitalizáció is része a tevékenységnek.
  2. Az Egri Balassi Bálint Általános Iskola diákjai tematikus váltóversenyen mérettették meg magukat. A versenyen résztvevő 3 nyolcfős csapat először 5 kérdéses toto jellegű 48-as eseményekre kérdező feladatot kaptak. Ezt követően a futó akadálypálya elemei a következők voltak: vitézi próba, váltófutás, mocsaras területen kúszás-mászás, zászlóérintés, várvívás, zászlókeresés. A programot végig jó hangulat, lelkesedés jellemezte. Következő program részeként a Balassi Iskola tanulói Heves megyei körutat tettek. Az 1848-1849-es emlékhelyek felkeresése volt a program célkitűzése. Első állomás Maklár volt. Itt állomásozott Aulich hadteste a csata előtt és ide vonult vissza. Füzesabony volt a következő megálló, majd az út fő helyszíne, Kápolna következett. Itt csapott össze a Dembrinski által vezetett magyar sereg Winsdingrāts hadaival. Az ütközet emlékére verset szavaltak és énekeltek a diákok. Verpelét következett, majd Gyöngyösön ebédelt a csoport, később felkereste Kossuth Lajos szobrát. Hatvanban a Kossuth téren álló emlékmű megtalálásában sokat segített, hogy egy héttel korábban megemlékezés keretei között koszorút és a gyerekek által készített papírzászlókat, virágokat raktak az emlékműhöz. Az út utolsó állomásaként Pétervásárán állt meg a csoport. Itt található az a ház (Petőfi út 9.) melynek falába fúródott ágyúgolyó ma is látható.
  1. A Tatabányai Kollégium eseményében a Tatabányai Városi Lövészklub működött közre. Március 14-én a Hadtörténeti Múzeumban tettek látogatás a diákok, amely keretében hangsúlyosan tekintették meg a II. Világháború időszakát bemutató termeket, vitrineket és a pályázatban is szereplő Magyar Királyi Honvédségben rendszeresített fegyvereket. Március 21-én a kollégiumból indulva gyalogosan látogatták meg a lőteret. A fiataloknak bemutatták és ismertették a fegyvereket és a lőszereket és működésüket. Ez az alkalom néhány diák számára újszerű elfoglaltságot jelentett, abba is betekinthettek, hogy mekkora a különbség a videójáték és a valóság között.

  1. Március 21-én a Kecskeméti Tankerületi Központ Kiskunfélegyházi Dózsa György Általános Iskolájában katonák segítségével a diákok tanórák keretében különböző foglalkozásokon vettek részt. A testnevelés órákat Tyavoda Attila főtörzsőrmester és Németh Ottó őrvezető vezényelte. A beszerzett sportszerekkel és a katonák által hozott eszközöket felhasználva aktív, játékos vetélkedőket bonyolítottak le. A Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület székházában a tanulók betekintést nyerhettek a Kiskunfélegyháza katonaváros múltjába nyugállományú honvédek segítségével. Kollár Ernő zászlós és Váczi Milán őrvezető ismertették a katonaélet szépségeit, feladatait, bemutatták az általuk hozott hatástalanított fegyvereket. Rácz-Szabó Zoltán zászlós és Báder-Nagy Tamás főtörzsőrmester rendhagyó zenés irodalom órát tartva mutatták meg a honvédek sokszínűségét, a kultúra iránti elkötelezettségüket.