Akadálypálya „újratöltve”

2019-04-05

Nem mindenki gondol jó szívvel vissza a laktanyákban kiképzési céllal kialakított akadálypályákon kötelezően végzett gyakorlati feladatokra, azonban bármily meglepő, napjainkban a különböző társadalmi-, sport-, és iskolai rendezvények egyik legnépszerűbb programpontja. A honvédelmi neveléssel és toborzással foglalkozó szakemberek – felismerve az ebben rejlő lehetőségeket – együttműködésben a Honvédelmi Sportszövetséggel, 2018-ban egy új, mobil, bárhol telepíthető, korosztályos foglalkozásokra alkalmas, modern akadálypálya megvalósítását tűzték ki célul.

A tervezésben és a pálya elemeinek kialakításában az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság, az alárendeltségében működő MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 68. Területvédelmi Zászlóalj és a Honvédelmi Sportszövetség azon szakemberek vettek részt, akik jártasak a kiképzésben, a katonai testnevelésben és sporttevékenységekben. A közel egy éves együttműködés eredményeképpen, április 4-én, a sportszövetség képviseletében Kálmán Péter sportszakmai igazgató átadta az első készlet mobil akadálypályát Kovács Imre alezredesnek, a területvédelmi ezred parancsnokhelyettesének.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hungária körúti objektumának sportpályáján megrendezett rendhagyó átadáson nem a formaságoké volt a főszerep. Kálmán Péter szakmai vezetésével a zászlóalj kiképzői és a honvédség toborzó szakemberei megismerkedtek a pálya elemeinek tárolásával, össze és szétszerelési technikájával, valamint a felállított eszközöket teherpróbának vetették alá. Az alapkészlet 2 darab úgynevezett majomlétrából, és 1-1 kúszófolyosóból, egyensúlyozó pallóból, billenőpallóból és gyerekmászókából áll.

Kovács Imre alezredes elmondta, hogy nagyon örül annak, hogy a kiváló együttműködés eredményeképpen olyan eszközzel gazdagodtak, amely nagymértékben segíti az ezred katonáit a toborzást támogató rendezvények és a honvédelmi nevelés programjainak színvonalas megrendezésében. Kiemelte a hamarosan kezdődő honvédelmi táborokat, ahol a táborozó gyerekek minden bizonnyal örömmel próbálják majd ki magukat az eszközökön. A mobil akadálypálya előnye, hogy könnyűszerkezetes, bárhol felállítható, kialakításának köszönhetően és a talajviszonyoknak megfelelően biztonságosan rögzíthető, a használói csoport életkorához, testfelépítéséhez és erőnlétéhez néhány mozdulattal hozzáigazítható, ráadásul látványában vonzó és további eszközökkel bővíthető. Nem mellékes szempontként említette, hogy könnyen – 2 ember által – 1 óra alatt összeszerelhető. Nagy álma, hogy mind a 21 területvédelmi zászlóalj rendelkezzen ilyen eszközzel. A prototípust átvették, begyakorolják a kezelését, és hamarosan „bevetik”. Gyűjtik a használati tapasztalatokat mind az üzemeltetők, mind a használók szemszögéből nézve.

Kálmán Péter sportszakmai igazgató elmondta, hogy a Honvédelmi Sportszövetség az akadálypálya beszerzési projekt során végig azt tartotta szem előtt, hogy az eszközpark maximálisan megfeleljen a szakmai igényeknek és elképzeléseknek. „Három prototípus készült el, ebből egyet a mai napon átadtunk a 68. területvédelmi zászlóaljnak, egyet maga a sportszövetség fog használni, a harmadikat pedig az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság toborzói kapnak meg használatra. Folyamatosan egyeztetjük a tapasztalatokat és ezeknek megfelelően alakítjuk a projekt további jövőjét.” Az igazgató méltatta a tervezés és megvalósítás folyamata során tanúsított példaértékű összefogást és kiváló szakmai együttműködést, amely a Magyar Honvédség, a Honvédelmi Minisztérium, a Honvédelmi Sportszövetség és a pécsi DEFEX HUNGARY Kft., mint kivitelező cég szakemberei között kialakult. Kálmán Péter a pálya összeszerelését és kipróbálását követően átadta az eszközpark teljes szakmai dokumentációját Kovács Imre alezredesnek. Az új akadálypályákon hamarosan a sportszövetség rendezvényein, a toborzó rendezvényeken és a honvédelmi táborokban mérhetik össze fizikai állóképességüket, ügyességüket gyerekek és felnőttek egyaránt.

Szöveg: MH HFKP

Kép: Szilágyi István főhadnagy