Bátrak Ligája – Rákóczi Kupa: „Berettyóújfaluban is mindenki nyert!”

2019-04-08

A Honvédelmi Sportszövetség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársággal együttműködésben szervezett országos versenysorozata Berettyóújfalun folytatódott – a nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum és a Debreceni Hunyadi János Általános Iskola került a budapesti fináléba.

A háromszoros olimpiai bajnok vívó, Kabos Endre nevét viselő sportcsarnokban fogadta Berettyóújfalu a Bátrak Ligája–Rákóczi Kupa népes mezőnyét.

„Egy nagyszerű sportemberről elnevezett, nagyon szép létesítményben csodálatos napot zártunk. Gyula, Makó és Baja után Berettyóújfaluban is sikeres volt a rendezvény, amelyet a Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársággal együttműködésben szervezünk. Ahogy mondani szoktuk: ma is mindenki nyert! Megyünk tovább, Kisvárdán, Felsőzsolcán és Tatabányán folytatjuk a népszerű sorozatot, amelyet majd a budapesti fináléval zárjuk” – fogalmazott dr. Nébald György, olimpiai bajnok vívónk, a Honvédelmi Sportszövetség általános alelnöke.

A versenyen a hazaiakon kívül Derencskéről, Debrecenből, illetve Székelyhídról, Marghitáról, Érmihályfalva, Nagyváradról és Nagyszalontáról érkeztek csapatok, akik elhozták osztálytársaikat, szurkolóikat, így a lelátó is benépesült. Így 10 órakor nagyszerű hangulatban kezdődhetett a verseny, amely ezúttal is nem kevés mosolyt csalt az arcokra. Lelkesen, odaadóan versenyeztek a diákok, a kis közösségek egymásért harcolva igyekeztek a feladatokat teljesíteni, örömmel, jó kedvvel futottak, céloztak, kúsztak, másztak, voltaképpen pillanatok alatt „elszaladt” az ötórás viadal.

A hét selejtezőből és a budapesti fináléból álló sorozatban öt magyar és öt határon túli iskola nyolcfős, 7-8. osztályos tanulóiból álló csapatai tíz versenyszámban, többek között akadálypályákon, sorversenyekben, íjászatban mérik össze erejüket, illetve szellemi vetélkedő is szerepel a programban. A budapesti fináléba minden selejtező legjobb magyar és legjobb határon túli csapata kerül be. A csapatok utaztatását és teljes ellátását a Honvédelmi Sportszövetség állja, minden résztvevő köznevelési intézmény 500 ezer forint értékű sportszercsomagot kap. A budapesti fináléba minden selejtező legjobb magyar és legjobb határon túli csapata kerül be.

A berettyóújfalui eseményen, az ünnepélyes díjátadón részt vett Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere, Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő és Kapornai Judit, a Berettyóújfalui Tankerületi Központ igazgatója.

A selejtező negyedik állomását a nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum nyerte meg, megelőzve a Debreceni Hunyadi János Általános Iskolát – ez a két csapat kvalifikálta magát a budapesti fináléba. A harmadik helyen a Debreceni Debreceni Benedek Elek Általános Iskola végzett.

Bátrak Ligája – Rákóczi Kupa 2019

4. selejtező, Berettyóújfalu – 2019. április 8.

Hazai csapatok:

1.         Diószegi Kis István Református Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola – 1 csapat (Berettyóújfalu)

2.         Berettyóújfalui József Attila Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola – 1 csapat (Berettyóújfalu)

3.         Derecskei Bocskai István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola – 1 csapat (Derecske)

4.         Debreceni Benedek Elek Általános Iskola – 1 csapat (Debrecen)

5.         Debreceni Hunyadi János Általános Iskola- 1 csapat (Debrecen)

Külhoni csapatok:

1.         Petőfi Sándor Elméleti Líceum – 1 csapat (Székelyhíd)           

2.         Horváth János Elméleti Líceum – 1 csapat (Marghita)              

3.         Zelk Zoltán Általános Iskola – 1 csapat (Érmihályfalva)         

4.         Szacsvay Imre Általános Iskola – 1 csapat (Nagyvárad)         

5.         Arany János Elméleti Líceum – 1 csapat (Nagyszalonta)     

Bátrak Ligája – Rákóczi Kupa 2019, a teljes program

A program

Selejtező

Gyula – Március 1.

5 magyar – 5 külhoni csapat – Továbbjutott: Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola, Kárász Karolina Általános Iskola (Horgos)

Makó – Március 11.

5 magyar – 5 külhoni csapat – Továbbjutott: Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola, Majsai Úti Általános Iskola (Szabadka)

Baja – Március 18.

5 magyar – 5 külhoni csapat – Továbbjutott: Szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola, Stevan Sremac Általános (Zenta)

Berettyóújfalu – Április 8.

5 magyar – 5 külhoni csapat – Továbbjutott: Arany János Elméleti Líceum (Nagyszalonta), Debreceni Hunyadi János Általános Iskolát

Kisvárda – Április 29.

5 magyar – 5 külhoni csapat

Felsőzsolca – Május 10.

5 magyar – 5 külhoni csapat

Tatabánya – Május 20.

5 magyar – 5 külhoni csapat

Döntő

Budapest – Június 7.

7 selejtező legjobb magyar és külhoni csapatai