Értékközvetítés felsőfokon, avagy véget ért az Országos Haditorna 2019-es döntője

2019-04-12

A mottó nem változott.

De miért is változott volna?

Mert nézzük csak, milyen fő célt szolgált ezúttal is az Országos Haditorna Döntője?

„A honvédelem ügyének népszerűsítése a sport eszközeivel, a hozzá szorosan kapcsolódó értékek közvetítése.”

 „A fiatalok készségeinek, erkölcsi, akarati tulajdonságainak és fizikai képességeinek fejlesztése.”

 „Lehetőséget nyújtani a tanulóknak a honvédelemhez kapcsolódó sporttevékenységek kipróbálására, felkészültségük összemérésére.”

Jelentjük, az ezúttal kétnapos viadal maximálisan szolgálta a fent citált sorokat. Avagy ezen három mottó, valamint a katonai élet kulisszatitkaiban való bebocsájtás jegyében tartották meg csütörtökön és pénteken a MH Ludovika Zászlóalj bázisán (Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus) a finálét, amelyet a Honvédelmi Minisztérium megbízásból a Magyar Honvédség és a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége rendezett, a Honvédelmi Sportszövetség pedig mint társrendező volt jelen. A korábbi selejtezőkön ezúttal is közel másfélezer diák mérte össze az erejét – a fináléra 21 csapat érkezett.

A 9-12 évfolyamos (középiskolás) tanulóiból álló csapatok tagjai hatalmas odaadással vetették bele magukat a küzdelembe. Tájfutás, figyelés, tájékozódás, távbecslés, kézigránát hajítás célba, lézerfegyveres lövészet, honvédelmi totó, elsősegély-feladatok, akadálypálya és fegyveres váltófutás várt rájuk a két nap alatt.

„Nagyon kemény volt a mezőny, beleadtunk mindent. Rengeteget készültünk csapatban és egyénileg is. Az volt a célunk, hogy megnyerjük a versenyt. Nagy volt rajtunk a nyomás, de ez motivált bennünket, és szerencsére sikerült nyernünk” – fogalmazott a címvédést végrehajtó debreceni Kratochvil Károly Középiskola és Kollégium csapatának tagja, Pongor Norbert, akinek Bónis Ádám Dáriusz, Kellner Zalán és Szeredi Marcell volt a társa, felkészítő tanáruk pedig Toka Zsolt hadnagy. Ezüstérmes az Egerből érkező Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium, bronzérmes pedig a Tatai Eötvös József Gimnázium csapata lett.

Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára ekképpen szólt a jelenlévőkhöz: „Nagy öröm az, hogy itt lehettünk ma, és ennyi lelkes fiatal versenyzett, és lezártuk ezt az országos versenysorozatot. Nagyon örülök annak, hogy ma Magyarországon ilyen ifjú emberke, mint Önök is, megmutathatják azt, hogy erőben, ügyességben kik a legjobbak, hogy versenyezhetnek, hogy barátságok alakulhatnak ki. Az külön öröm, hogy mindez az ifjúsági és honvédelmi nevelési programunk mentén folyik. A versenynek katonai számai voltak, vagyis a honvédséghez, a katonasághoz, a katona életéhez közel álló, a kiképzéséhez közel álló versenyszámokban mérhették össze a tudásukat. Sok embert megmozgatott országszerte, reméljük, a következő években egyre bővül azoknak a száma, akik részt vesznek ebben a folyamatban. Engedjék meg, hogy megköszönjem azoknak, akiknek köszönhető, hogy ez a versenysorozat működik. Szeretném megköszönni a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség munkatársainak, a Honvédelmi Sportszövetségnek, a Honvédelmi Sportegyesületek Országos Szövetségének azt a munkáját, amellyel létrehozták ezt a versenysorozatot, és működtetik mindezt. És engedjék meg, hogy megköszönjem a házigazdának, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Felkészítő Parancsnokságának, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának azt a munkáját, amit ennek a versenysorozatnak, ennek a döntőnek a megszervezésében tettek. Azt remélem, hogy elviszik a jó hírét ennek a versenynek. Köszönjük a tanároknak, köszönjük a csapatoknak!”

A Honvédelmi Sportszövetség különdíjait dr. Nébald György általános alelnök adta át, és jelen volt Farkas László alelnök, a Honvédelmi Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke is, aki örömmel újságolta, hogy: „Sohasem volt olyan, hogy lasszóval kellett volna fogni gyerekeket, érdekli őket az ilyen és hasonló versenyek. A civil társadalom minden részében nagy érdeklődés van amúgy a military, honvédségi dolgok iránt.”

A verseny végeredménye:

SZÉP VOLT, FIATALOK! 👋💪🇭🇺

👋💪🇭🇺 👋💪🇭🇺 👋💪🇭🇺 ❗️🎥❗️Az Országos Haditorna Döntőjének összefoglakója! Szép volt, fiatalok! HAJRÁ, MAGYAROK!👋💪🇭🇺 #honvedelmisport Szeretlek Magyarország Magyar Honvédség Magyar Honvédség Altiszti Akadémia (NCO Academy, Hungarian Defence Forces) Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium

Közzétette: Honvédelmi Sportszövetség – 2019. április 12., péntek