Diákok szuper napjai  – a HS támogatásával

2019-04-18

Eger, Budapest, Komárom, Pannonhalma, Kiskunhalas, Kiskőrös, Siklós, Mohács, Ópusztaszer, Kaposmérő és Olaszország  – a Honvédelmi Sportszövetség által támogatott és megvalósult programok összefoglalója.

  1. A Somogy Megyei Duráczky József Óvoda, Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Kollégium tanulói témanapot tartottak az Egri Várban. A program részeként a fiatalok múzeumpedagógiai foglalkozásokon vettek részt. Az interaktív foglalkozások során a gyerekek megismerték az Egri Vár történelmi korszakait, a Dobó István vármúzeum gyűjteményeit. Korabeli anyagokkal, eszközökkel, fegyverekkel, azok használatával ismerkedtek. Vitézi próbán, Középkori olimpián mérték össze erejüket, ügyességüket. A nap zárásaként Eger történelmi épületeivel ismerkedtek a gyerekek egy városnézés során.

  1. A Kecskeméti Tankerületi Központ Kiskunfélegyházi Dózsa György Általános Iskola diákjai látogatást tettek a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban Budapesten. A múzeumban a fiatalok három csoportra osztva ismerkedtek meg a “Jelszavaink valának: haza és haladás” MAGYARORSZÁG HADTÖRTÉNETE 1815-1866 kiállítással, Magyarország a Nagy Háborúban, 1914–1918. kiállítással és a Fegyvertörténeti Látványraktárral. A tanulók élményekkel gazdagodva és a magyar hadtörténetet mélyebben megismerve tértek haza.

 

  1. A KT Bem József Általános Iskola Soltszentimrei Általános Iskola két különböző eseményt valósított meg. „Hagyomány és a sport” címmel tematikus napot tartottak, mely során a fiatalok fejleszthették a térképpel való tájékozódási képességeiket és ismerkedhettek a katonai hivatással, emellett fegyverbemutatón és önvédelmi oktatáson is részt vehettek a diákok. A „Bakancsban a család” elnevezésű túra során a Monostori erődrendszerhez kirándult az iskola. A túra további részében a társaság ellátogatott Pannonhalmára is, ahol az apátságot csodálhatták meg.

  1. A Kisszállási Sallai István Általános Iskolában lovasbemutatót tartott a Halasi lovasbandérium. A diákokat lenyűgözte a látvány, később ők maguk is kipróbálhatták a lovaglást. Szegedről érkezett huszárok tartottak korabeli egyenruhában és fegyverekkel bemutatót, az esemény után a fiatalok közelebbről is megcsodálhatták a korabeli eszközöket.

  1. A Kiskőrösi Tankerületi Központ Kiskunhalasi Kertvárosi Általános Iskola három különböző színes eseményt szervezett diákjainak. „Híres magyar csaták nyomában” történelmi vetélkedőt rendeztek a felső tagozatos diákok részére. A következő esemény „A mohácsi csata nyomában” elnevezésű történelmi kirándulás volt. Az úti cél Siklós és Mohács volt. A diákok megismerkedtek a vár történetével, a korabeli fegyverekkel és különböző foglalkozásokon vehettek részt. A harmadik esemény a tanulmányi kirándulás volt. Az alsó tagozatos tanulók Ópusztaszerre látogattak el. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban megtekintették a Feszty-körképet, majd múzeumpedagógiai foglalkozások vehettek részt a fiatalok.

  1. A Kaposmérői Hunyadi János Általános Iskola diákjai többnapos programsorozaton vehettek részt. A színes események részeként a tanulók régi huszárok életéről hallottak előadást, tájékozódási futóversenyen vehettek részt, Újfalvára szervezett kerékpártúrán sportolhattak, Noszloy Gáspár szülőházában berendezett múzeumot csodálhatták meg és ismerkedhettek a tanyasi élettel.

  1. Az Apáczai Gimnázium 47 diákja háromnapos tanulmányi kiránduláson vett részt, mely során I. világháborús hadszíntereket kerestek fel. A kirándulás során a társaság ellátogatott az aquileiai székesegyházhoz, a Doberdói-fennsíkhoz és Caporettóhoz is. Az utazást a történelmi események felelevenítésével színesítették a diákok számára, akik maradandó élményekkel és tudással értek haza a külföldi túráról.