Bátrak Ligája – Rákóczi Kupa: Kisvárdán is szívvel küzdöttek, és nyertek a gyerekek!

2019-04-29

A Honvédelmi Sportszövetség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársággal együttműködésben szervezett országos versenysorozata Kisvárdán folytatódott – a szatmárnémeti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és a kisvárdai Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda csapata került a budapesti fináléba.

 Mi az, ami összeköti Kisvárdát, Nyíregyházát, Sátoraljaújhelyt, Nagykárolyt, Szatmárnémetit, Beregszászt, Csongort és Karácsfalvát? Közös történelmünk, közös nyelvünk, közös hitünk mellett immáron a Bátrak Ligája – Rákóczi Kupa is. Merthogy ezen nyolc településünk gyermekei vettek részt a Honvédelmi Sportszövetség és a Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság közös, rendkívül nagy sikerű országos rendezvénysorozatának ötödik, kisvárdai állomásán.

„Gyula, Makó, Baja és Berettyóújfalu után Kisvárdán is rendkívül színvonalas, sokrétű és felejthetetlen napot zártunk, a gyerekek mosolygós tekintete ezúttal is arról árulkodott, hogy ismét mindenki nyert! Megyünk tovább, Felsőzsolcán és Tatabányán folytatjuk a népszerű sorozatot, amelyet majd a budapesti fináléval zárjuk” – fogalmazott dr. Nébald György, olimpiai bajnok vívónk, a Honvédelmi Sportszövetség általános alelnöke.

A lenyűgöző városi sportcsarnokot vehették birtokukba hétfőn a diákok, akik kis közösségekben egymásért harcolva igyekeztek a feladatokat teljesíteni. Újfent örömmel, jó kedvvel futottak, céloztak, kúsztak, másztak, voltaképpen pillanatok alatt „elszaladt” az ötórás viadal.

A hét selejtezőből és a budapesti fináléból álló sorozatban öt magyar és öt határon túli iskola nyolcfős, 7-8. osztályos tanulóiból álló csapatai tíz versenyszámban, többek között akadálypályákon, sorversenyekben, íjászatban mérik össze erejüket, illetve szellemi vetélkedő is szerepel a programban. A budapesti fináléba minden selejtező legjobb magyar és legjobb határon túli csapata kerül be. A csapatok utaztatását és teljes ellátását a Honvédelmi Sportszövetség állja, minden résztvevő köznevelési intézmény 500 ezer forint értékű sportszercsomagot kap. A budapesti fináléba minden selejtező legjobb magyar és legjobb határon túli csapata kerül be.

A kisvárdai eseményen, az ünnepélyes díjátadón részt vett és a gyerekekhez szólt Dr. Simicskó István, a honvédelmi nevelésért és az ezzel kapcsolatos beruházásokért felelős kormánybiztos, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere és Dr. Elek Tamás, a Kisvárdai Tankerületi Központ igazgatóhelyettese.

„Szívvel küzdöttetek, ezáltal mindannyian győztetek!” – mondta a gyerekeknek Dr. Simicskó István, aki külön megköszönte az iskolák, a tanárok, a felkészítők fontos szerepét.

A selejtező ötödik állomását a szatmárnémeti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola nyerte meg, megelőzve a Csongori Általános Iskola és a kisvárdai Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda csapatát – a szabályok szerint így az aranyérmes és a bronzérmes kvalifikálta magát a budapesti fináléba.

Bátrak Ligája – Rákóczi Kupa 2019

 1. selejtező, Kisvárda – 2019. április 29.

 

Hazai csapatok:

 1. Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda – Kisvárda
 2. Szent György Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola – Kisvárda
 3. Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium – Nyíregyháza
 4. Nyíregyházi Bem József Általános Iskola – Nyíregyháza
 5. Kazinczy Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű, Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola – Sátoraljaújhely

Külhoni csapatok:

 1. Kalazanci Szt. József Római Katolikus Liceum – Nagykároly
 2. Rákóczi Ferenc Általános Iskola – Szatmárnémeti
 3. Beregszászi 4. Sz. Kossuth Lajos Középiskola – Beregszász
 4. Csongori Általános Iskola – Csongor
 5. Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum – Karácsfalva

Bátrak Ligája – Rákóczi Kupa 2019, a teljes program

A program

Selejtező

Gyula – Március 1.

5 magyar – 5 külhoni csapat – Továbbjutott: Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola, Kárász Karolina Általános Iskola (Horgos)

Makó – Március 11.

5 magyar – 5 külhoni csapat – Továbbjutott: Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola, Majsai Úti Általános Iskola (Szabadka)

Baja – Március 18.

5 magyar – 5 külhoni csapat – Továbbjutott: Szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola, Stevan Sremac Általános (Zenta)

Berettyóújfalu – Április 8.

5 magyar – 5 külhoni csapat – Továbbjutott: Arany János Elméleti Líceum (Nagyszalonta), Debreceni Hunyadi János Általános Iskolát

Kisvárda – Április 29.

5 magyar – 5 külhoni csapat – Továbbjutott: Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda (Kisvárda), II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola (Szatmárnémeti)

Felsőzsolca – Május 10.

5 magyar – 5 külhoni csapat

Tatabánya – Május 20.

5 magyar – 5 külhoni csapat

Döntő

Budapest – Június 7.

7 selejtező legjobb magyar és külhoni csapatai