Országszerte szuper programok a HS támogatásával

2019-05-04

Budakeszi, Eger, Szeged, Ópusztaszer, Békéssámson, Solymár, Pákozd, Gárdony, Agárdpuszta, Bükkszentkereszt, Hajdúböszörmény, Komárom, Dunaszentmiklós, Újfehértó, Kiskunfélegyháza, Kecskemét  – a Honvédelmi Sportszövetség által támogatott és megvalósult programok összefoglalója.

  1. A Budakeszi Széchenyi István Általános Iskola tanulói számára „Egy nap a honvédelemért SZIA 2019” elnevezésű katasztrófavédelmi, honvédelmi és sportnapot rendeztek. A rendezvényen bemutatót tartott többek között a Budakeszi Katonai Hagyományőrző Egyesület és az MH Altiszti Akadémia. A fiatalok különböző versenyszámokban mérhették össze tudásukat és színes szabadidős programokat próbálhattak ki. Az eseményen 900 gyermek vett részt.

 

  1. A Salgótarjáni Tankerületi Központ SÁI Arany János Tagiskolája 20 egységből álló programsorozatot szervezett diákjai számára. Az események során a fiatalok ellátogattak Boszorkánykőre a Salgói várhoz, városnéző kiránduláson vettek részt Egerben, megcsodálták Szeged városát, tanulmányi túrát tettek Ópusztaszeren, illetve elutaztak Budapestre és körbejárták a Budai várat. Az utazások mellett a hagyományőrző programokra is nagy hangsúlyt fektettek a szervezők. A program során a tanulók új ismerettel gazdagodtak a magyar hadtörténet, a honvédelem, a hazaszeretet témakörében.

 

  1. A Békéssámsoni Általános Iskolában tematikus hetet tartottak a diákok számára. Az események keretében a fiatalok előadásokat hallgathattak, kiállításokat nézhettek meg és versenyeken vehettek részt a Szegedi Hadipark, a solymári Tájfutó Egyesület és a Délalföldi Lövészklub közreműködésével. A témahét zárásaként az iskolások a kétnapos kirándulás során ellátogattak Pákozdra, Gárdonyba és Agárdpusztára.

  1. A Kandó Szakközépiskoláért Alapítvány kétnapos honvédelmi és sportnapot rendezett a Bükkszentkereszti Ifjúsági Parkban. Az eseményen 78 fő vett részt. A fiatalok honismereti vetélkedőn mérhették össze tudásukat, tanulhattak a katonai alapismeretekről, kipróbálhatták magukat akadálypályán és versenyezhettek légpuskalövészetben. A programokat a Vitéz Vattay Antal Területi Ezred 10. Majthényi Károly Területvédelmi Zászlóalj parancsnokság által biztosított szakemberek segítségével bonyolították le.

  1. A Hajdúböszörményi Eötvös József Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola rendezésében többnapos projektet valósítottak meg a honismeret, a történelem, a természetjárás és a sport tematikájában. Az eseményen az iskola 180 3-6. évfolyamos tanulói vettek részt. Az események részét képezték az előadássorozatok, a sorversenyek, akadályversenyek és a kétnapos kirándulás Bodán. Az erdőben felépített 8 állomásos akadálypályán bizonyíthatták küzdőképességüket a diákok. A táborban a tanulók a következő tevékenységeken vettek részt: sátorépítés, tűzrakás, légpuskalövés, gránátdobás, elsősegélynyújtás, mocsárjárás, kötélmászás, vadon élő állatok felismerése lábnyom és hang alapján.

  1. A Fertőszentmiklósi Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola felső tagozatos diákjai kétnapos kiránduláson vettek részt. Az úticél Pákozd és Komárom volt. Az iskolások felkeresték a Katonai Emlékparkot, és felidézték a történelemórán tanultakat, majd a katonai élettel ismerkedtek közelebbről. a csoport Dunaszentmiklóson szállt meg. Másnap a fiatalok Komárom városát járták be, majd megcsodálhatták a Monostori Erődöt. A gazdag program levezetéseként a társaság kisvonatos városnézésen vett részt, melynek keretében Észak-és Dél-Komárom nevezetességei közül az Öregvárat, a Klapka teret, a Jókai Színházat, a Lovas Színházat, a Tengerészeti Múzeumot tekintették meg.

  1. Az Újfehértói Lövész Sport Egyesület Tavaszi hadjárat Újfehértó határában elnevezésű programot szervezett az egyesület tagjai számára. Az esemény részét képezte a paintball csapatok versenye és a családi, baráti gyalogtúra. A gyalogtúra során a csoportoknak különböző feladatokat kellett teljesíteni. A programot közös ebéd, majd eredményhirdetés zárta.

  1. A Kecskeméti Tankerületi Központ Kiskunfélegyházi Dózsa György Általános Iskola diákjai tanórák keretében, katonák segítségével különböző foglalkozásokon vettek részt. A testnevelés órákat Tyavoda Attila főtörzsőrmester és Németh Ottó őrvezető vezényelte. A Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület székházában a tanulók betekintést nyerhettek a Kiskunfélegyháza katonaváros múltjába nyugállományú honvédek segítségével. A színes, aktív programok mellett a diákoknak lehetőségük nyílt arra, hogy Budapestre utazzanak és megtekintsék A Hadtörténeti Intézet és Múzeum tárlatát.

  1. A Kecskeméti Tankerület Lajosmizsei Fekete István Sportiskola 6. évfolyamos diákjai első útjuk során ellátogattak Gárdonyba, hogy megtekintsék a Gárdonyi Géza Emlékházat. A második úti cél Pákozd volt, ahol a Katonai Emlékparkba tett tanulmányi kirándulást a csoport. Az iskola 8. évfolyamos tanulói Budapestre utaztak, ahol múzeumpedagógiai foglalkozásokon vettek részt a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, illetve a Terror Házában.