NEMZETI EMLÉKHELYEK NAPJA ÉS A HONVÉDELEM 17O. ÉVFORDULÓJA PÁKOZDON

2019-05-08

A Magyar Honvédség születésének és dicső küzdelmeinek 170. évfordulója alkalmából, ünnepélyes megemlékezésre, rendhagyó történelem és testnevelés órára kerül sor 2019. május 11-én, Pákozdon. Dr. Simicskó István kormánybiztos, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke 9.55-kor nyitja meg a rendezvényt a Katonai Emlékparkban.

Nemzeti emlékhelyünkön a régió közel kétszáz diákja és közel ötven pedagógusa találkozik egy igazán tartalmas, teljes napot átfogó program keretében. A „minta programban” résztvevő tanári állomány részére 9.30-tól Dr. Simicskó István kormánybiztos, Dr. Görög István a KEMPP ügyvezetője és Török Szabolcs székesfehérvári tankerületi igazgató is tájékoztatót tart: a történelem és testnevelés tantárgyak oktatásának szerepéről, lehetőségeiről a hazafias és honvédelmi nevelésben.

A diákok által leginkább várt esemény az Iskolák csatája, ahol is öt intézmény negyven-negyven tanulója mérheti össze tudását a legnemesebb küzdelmekben. A nap során lesznek módszertani bemutató foglalkozások, múzeumpedagógiai foglalkozások, mely során bepillantást nyerhetünk a Honvédség születésének és az 1848/49-es küzdelmek hadművészetébe is.

Megtekinthető lesz a sukorói csata kiállítása és sok más érdekesség között a huszárság szablyavívása korabeli öltözetben, fegyver-utánzatokkal végrehajtva. A honvédelmi versenyfeladatokat és több kulturális programot követően az eredményhirdetésre 14.50-től kerül sor. Az esemény sajtónyilvános.