Bátrak Ligája–Rákóczi Kupa: óriási hangulat, nagy siker Felsőzsolcán!

2019-05-10

A Honvédelmi Sportszövetség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársággal együttműködésben szervezett országos versenysorozata Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Felsőzsolcán folytatódott – a házigazda Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola és a Buzitáról érkező MTNY Alapiskola került a budapesti fináléba.  

A verseny már a lelátón elkezdődött! A rimaszombati és az ungvári gyermekek zászlókkal, táblákkal felszerelkezve szurkoltak társaiknak, kiváló hangulatot teremtve ezzel a felsőzsolcai eseménynek. Őket hallva aztán a többi iskolát elkísérő drukkerhad is buzdítása kezdett, ekképpen valódi versenyhangulat alakult ki a városi sportcsarnokban. Tekintettel arra, hogy így volt ez korábban Gyulán, Makón, Baján, Berettyóújfalun és Kisvárdán is, nyugodtan kijelenthetjük: élvezik a gyerekek a programokat.

„Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy a Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársággal együttműködésben szervezett Bátrak Ligája–Rákóczi Kupának ekkor a sikere van! – fogalmazott nem véletlenül  boldogan dr. Nébald György, olimpiai bajnok vívónk, a Honvédelmi Sportszövetség általános alelnöke. – Ezúttal is kiváló hangulatban, mosolyogva, egymást megismerkedve vetélkedtek a gyerekek. És a külhoni csapatok ismét hoztak magukkal szurkolókat, egyértelműen kijelenthetjük, van létjogosultsága a sorozatnak!”

A hét selejtezőből és a budapesti fináléból álló sorozatban öt magyar és öt határon túli iskola nyolcfős, 7-8. osztályos tanulóiból álló csapatai tíz versenyszámban, többek között akadálypályákon, sorversenyekben, íjászatban mérik össze erejüket, illetve szellemi vetélkedő is szerepel a programban. A csapatok utaztatását és teljes ellátását a Honvédelmi Sportszövetség állja, minden résztvevő köznevelési intézmény 500 ezer forint értékű sportszercsomagot kap. A budapesti fináléba minden selejtező legjobb magyar és legjobb határon túli csapata kerül be.

A felsőzsolcai versenyre a hazaiakon kívül Miskolcról és Göncről, illetve Viskről, Ungvárról, Tornaljáról, Rimaszombatról és Buzitáról érkeztek csapatok.

A selejtezőt a házigazda Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola nyerte, kevéssel megelőzve a Buzitáról érkező MTNY Alapiskolát – ez a két csapat került a budapesti fináléba. Bronzérmes a Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvoda csapata lett.

A sorozat május 20-án, a tatabányai selejtezővel folytatódik.

Bátrak Ligája – Rákóczi Kupa 2019

 1. selejtező, Felsőzsolca – 2019. május 10.

Hazai csapatok:

 1. Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola – Felsőzsolca
 2. Felsőzsolcai Szent István Katolikus Általános Iskola – Felsőzsolca
 3. Miskolci II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola – Miskolc
 4. Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvoda – Miskolc
 5. Károlyi Gáspár Általános Iskola – Gönc

Külhoni csapatok:

 1. Viski Kölcsey Ferenc Oktatási Nevelési Komplexum – Visk
 2. Ungvári 10. sz. Dayka Gábor Középiskola – Ungvár
 3. Kazinczy Ferenc MTNY Alapiskola – Tornalja
 4. Tompa Mihály Alapiskola – Rimaszombat
 5. MTNY Alapiskola – Buzita

Bátrak Ligája – Rákóczi Kupa 2019, a teljes program

A program

Selejtező

Gyula – Március 1.

5 magyar – 5 külhoni csapat – Továbbjutott: Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola, Kárász Karolina Általános Iskola (Horgos)

Makó – Március 11.

5 magyar – 5 külhoni csapat – Továbbjutott: Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola, Majsai Úti Általános Iskola (Szabadka)

Baja – Március 18.

5 magyar – 5 külhoni csapat – Továbbjutott: Szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola, Stevan Sremac Általános (Zenta)

Berettyóújfalu – Április 8.

5 magyar – 5 külhoni csapat – Továbbjutott: Arany János Elméleti Líceum (Nagyszalonta), Debreceni Hunyadi János Általános Iskolát

Kisvárda – Április 29.

5 magyar – 5 külhoni csapat – Továbbjutott: Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda (Kisvárda), II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola (Szatmárnémeti)

Felsőzsolca – Május 10.

5 magyar – 5 külhoni csapat – Továbbjutott: Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola (Felsőzsolca), MTNY Alapiskola (Buzita)

Tatabánya – Május 20.

5 magyar – 5 külhoni csapat

Döntő

Budapest – Június 7.

7 selejtező legjobb magyar és külhoni csapatai