„A mi Honvédelmünk”, avagy a HS és a Honvédelem Napja

2019-05-18

A Magyar Honvédelem Napjára való emlékezés céljából a Honvédelmi Sportszövetség május 21-én, kedden rendezvényt szervez a Budaörsi Reptéren – ahol a hétvégén a Honvédelmi Minisztérium és Magyarország Kormánya vár minden érdeklődőt szeretettel.

A HS rendezvényen majd az előzetesen kiírt plakátpályázat („A mi Honvédelmünk” címmel) első 10 helyezettje vehet részt. A pályázaton a pest megyei köznevelési intézmények 9-10. osztályos tanulói jelentkezhetnek. A rendezvény várható létszáma 300 fő. Az esemény a tervek szerint 10 órától délután 16 óráig tart.

A pályázatra osztályok plakátjait várja a HS, amelyen bemutatásra kerül, hogy a készítők számára mit jelent a honvédelem.

A program keretében a résztvevők betekintést nyernek a Magyar Néphadsereg által használt harci járművek (lánctalpasok, gumikerekes csapatszállítók, teherautók, hídvető harckocsi, helikopterek, repülők, vadászgépek) működésébe és lehetőségük lesz a XX. század kézifegyvereinek, ágyúinak, lokátorainak és rakétáinak megismerésére továbbá bizonyos járművek kipróbálására is – várhatóan BTR60, vagy T-55-s harckocsi lesz a helyszínen.

Az egyes állomásoknál képzett instruktorok mutatják be az adott állomáson látható eszközöket, járműveket.  A megnyitót követően a 300 gyerek 10 csoportra lesz osztva (osztályonként), és elindul egy adott állomáshoz. Egy csoport egyszerre egy állomáson vesz részt (egy állomás kb. 20 perc). A programon akadályverseny, parancsnoki UAZ húzó verseny is megrendezésre kerül az egyik állomás keretében.

(Fotó: Ruzsa István/honvedelem.hu)