Bátrak Ligája–Rákóczi Kupa: tatabányai sikerrel zárult a selejtező!

2019-05-20

A Honvédelmi Sportszövetség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársággal együttműködésben szervezett országos versenysorozatának selejtezője Komárom-Esztergom megyében, Tatabányán fejeződött be – a házigazda Dózsa György Sportiskolai Általános Iskola és a Bősről érkező Amade László Alapiskola került a budapesti fináléba, amelyet június 7-én rendezünk.

 „Persze, hogy hallottunk róla! A város nagy büszkesége!” – mondta határozottan a tatabányai gyermek, akinél arról érdeklődtünk, hogy hallott-e már Földi Imréről. No, igen, az olimpiai-, világ- és Európa-bajnok, Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, két esztendeje elhunyt súlyemelőnk neve is többször elhangzott a Bátrak Ligája-Rákóczi Kupa utolsó selejtezőjén, hiszen a róla elnevezett sportcsarnokban küzdöttek a fiatalok.

Az esemény Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere és dr. Nébald György, a Honvédelmi Sportszövetség általános alelnöke nyitotta meg – mindketten örömmel tapasztalták, hogy a lelátón is szép számmal foglaltak helyet a különböző iskolák szurkolótáborai. De így volt ez korábban Gyulán, Makón, Baján, Berettyóújfalun, Kisvárdán és Felsőzsolcán is.

„A Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársággal együttműködésben szervezett Bátrak Ligája–Rákóczi Kupa sikere vitathatatlan! – fogalmazott dr. Nébald György, olimpiai bajnok vívónk. – Ezúttal is kiváló hangulatban, mosolyogva, egymást megismerkedve vetélkedtek a gyerekek. A külhoni csapatok ismét hoztak magukkal szurkolókat, van létjogosultsága a sorozatnak!”

A hét selejtezőből és a budapesti fináléból álló sorozatban öt magyar és öt határon túli iskola nyolcfős, 7-8. osztályos tanulóiból álló csapatai tíz versenyszámban, többek között akadálypályákon, sorversenyekben, íjászatban mérték össze erejüket, illetve szellemi vetélkedő is szerepelt a programban. A csapatok utaztatását és teljes ellátását a Honvédelmi Sportszövetség állta, minden résztvevő köznevelési intézmény 500 ezer forint értékű sportszercsomagot kapott. A budapesti fináléba minden selejtező legjobb magyar és legjobb határon túli csapata került be.

A tatabányai versenyre a hazaiakon kívül Esztergomból és Győrből, illetve Bősről, Nagymegyerről, Érsekújvárról, Gútáról és Komárnóból érkeztek csapatok.

A selejtezőt, miként a korábbiakat is, elsőrangúan vezényelte le Kálmán Péter, a Honvédelmi Sportszövetség sportszakmai vezetője, majd kihirdette a végeredményt. A díjakat dr. Nébald Györggyel együtt dr. Takács Ádám, tankerületi szakmai igazgatóhelyettes. A viadalt a házigazda Dózsa György Sportiskolai Általános Iskola nyerte, megelőzve a bősi Amade László Alapiskolát – ez a két csapat került a budapesti fináléba. Bronzérmes a komárnói Jókai Mór Alapiskola csapata lett.

A sorozat június 7-én a nagyszabású fináléval záródik.

Bátrak Ligája – Rákóczi Kupa 2019

7. selejtező, Tatabánya– 2019. május 20.

Hazai csapatok:

  1. Kodály Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Hermann Ottó Általános Iskolája – Tatabánya
  2. Dózsa György Sportiskolai Általános Iskola – Tatabánya
  3. Esztergomi Petőfi Sándor Általános Iskola – Esztergom
  4. Esztergomi DobóKatalin Gimnázium – Esztergom
  5. Győri Kölcsey Ferenc Általános Iskola – Győr

Külhoni csapatok:

  1. Amade László Alapiskola – Bős
  2. Bartók Béla Alapiskola – Nagymegyer
  3. Czuczor Gergely Alapiskola – Érsekújvár
  4. Corvin Mátyás Alapiskola – Gúta
  5. Jókai Mór Alapiskola – Komárno

Bátrak Ligája – Rákóczi Kupa 2019, a teljes program

A program

Selejtező

Gyula – Március 1.

5 magyar – 5 külhoni csapat – Továbbjutott: Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola, Kárász Karolina Általános Iskola (Horgos)

Makó – Március 11.

5 magyar – 5 külhoni csapat – Továbbjutott: Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola, Majsai Úti Általános Iskola (Szabadka)

Baja – Március 18.

5 magyar – 5 külhoni csapat – Továbbjutott: Szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola, Stevan Sremac Általános (Zenta)

Berettyóújfalu – Április 8.

5 magyar – 5 külhoni csapat – Továbbjutott: Arany János Elméleti Líceum (Nagyszalonta), Debreceni Hunyadi János Általános Iskolát

Kisvárda – Április 29.

5 magyar – 5 külhoni csapat – Továbbjutott: Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda (Kisvárda), II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola (Szatmárnémeti)

Felsőzsolca – Május 10.

5 magyar – 5 külhoni csapat – Továbbjutott: Kazinczy Ferenc Református Általános Iskola (Felsőzsolca), MTNY Alapiskola (Buzita)

Tatabánya – Május 20.

5 magyar – 5 külhoni csapat – Továbbjutott: Dózsa György Sportiskolai Általános Iskola (Tatabánya), Amade László Alapiskola (Bős)

Döntő

Budapest – Június 7.

7 selejtező legjobb magyar és külhoni csapatai

Képgaléria hamarosan Facebook-oldalunkon – itt!