Budapesten rajtolt a Honvéd Kadét Kupa!

2019-05-22

A Honvédelmi Sportszövetség új rendezvénysorozata Veszprémben, Kaposváron, Szentesen és Egerben folytatódik.

A Honvédelmi Sportszövetség – számos egyéb esemény mellett – a 2019-es évben elindította a Honvéd Kadét Kupa versenysorozatot, a Honvéd Kadét Programba regisztrált köznevelési intézmények diákjai számára. Az első állomáson, Budapesten, a Bp. Honvéd Dózsa György úti központjában Gergely István, a Bp. Honvéd ügyvezető elnöke, és Farkas László, a Honvédelmi Sportszövetség alelnöke, a Honvédelmi Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke szólt a fiatalokhoz. Mindketten kiemelték, hogy ők nyithatták meg az első ízben kiírt viadalt, amely reményeink szerint nemes, szép hagyománnyá válik majd az idők során.

Ezt hangsúlyozta dr. Nébald György, a Honvédelmi Sportszövetség általános alelnöke is, aki a díjátadón örömmel konstatálta a sok mosolygós, elégedett gyermeket. Hiába, no, fontos és eredményes az efféle színes, sokrétű, a honvédelemhez köthető programok minél szélesebb körben való terjesztése.

Ennek érdekében a 2019-es sorozat a budapesti nyitány után további négy helyszínen folytatódik, amelyekre még lehet jelentkezni.

 • 2019. május 24. Veszprém, 8200 Jutasi u. 20. Magyar Honvédség

o Vas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém megye

 • 2019. május 27. Kaposvár, 7400 Guba Sándor u. 40. Pannon Lovasakadémia

o Zala, Tolna, Baranya, Somogy megye

 • 2019. május 29. Szentes, 6600 Csongrádi út. 1. Pusztai László Sporttelep

o Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád megye

 • 2019. május 31. Eger, 3300 Bem tábornok u. 3. Sportpályák

o Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Heves megye

A versenyszámok:

Akadályfutás „sprint” lövészettel

A versenyző végighalad a telepített akadálypályán (max. 500 méter), mely közben a kijelölt helyen egy lézer pisztollyal egy sikeres találatot kell leadnia min 5 maximum 10 méterre lévő célra, három kísérletből. Amennyiben három kísérletből nem sikerült érvényes találatot leadnia, úgy 5 db fekvőtámasz helyzetből box jump gyakorlatot kell végrehajtania mielőtt a versenyt folytatná. Egy pályasávon egy időben egy versenyző versenyezhet.

Villám tájékozódás

A telepített legfeljebb 25×25 méteres pályán belül a versenyzőnek meghatározott sorrendben kell érintenie a kijelölt pontokat. Az elsőszámú értékelési szempont a hibák száma, a másodlagos értékelési szempont az időeredmény, így kerül megállapításra a versenyszám végeredménye.

Céllövészet

A versenyzőnek állva lézerpuskával kell végrehajtania a lövészetet a 10m-re elhelyezett célra. A versenyzőnek 3 próbalövése és 10 értékelt lövése van, melyek végrehajtására 6 perc áll rendelkezésre. Az értékelés az elért köregységek alapján történik.

Gránát hajítás

A versenyző a különböző távolságokra kihelyezett célok eltalálásával (három távolság 15-20-25m) szerezhet pontokat (távolabbi célok több pontot érnek). A versenyző 9 db gránátot kap és belátása szerint dönthet azok felhasználásáról. Az a versenyző nyer, aki több pontot szerez. Amennyiben pontegyenlőség van, úgy az nyer, aki több távolabbi célt talált el.

A budapesti, remek hangulatú versenyen 46 fiú és 15 lány mérte össze erejét a négy versenyszámban – mindegyiket élvezték a gyerekek, egyöntetű szavazás alapján az akadálypálya jelentette a legnagyobb kihívást.

 1. Honvéd Kadét Kupa, Budapest, Bp. Honvéd Sportegyesület

Lányok:

 1. Fekete Nikoletta – Than Károly Ökoiskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola
 2. Bujbáczi Dorina – Than Károly Ökoiskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola
 3. Kossuth Nóra – Weiss Manfréd Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium

Fiúk:

 1. Kereszturi Péter Bendegúz – Weiss Manfréd Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium
 2. Sinkovits Bence – Than Károly Ökoiskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola
 3. Szécsi Tamás – Than Károly Ökoiskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola

Csapat:

 1. Than Károly Ökoiskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola
 2. Weiss Manfréd Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium
 3. „Budapest” Baptista Szakgimnázium, Gimnázium és Sportiskola

Képgalériánk az eseményről hivatalos Facebook-oldalunkon, ezen a felületen!