Fókuszban a honvédelem, avagy a HS 300 gyermeknek szervezett programot

2019-05-22

„Figyelem! A vesztes csapat tagjainak húsz fekvőtámasz lesz a jussa!”

Határozott, ugyanakkor jó kedvvel, mosolyogva kiadott ukáz, amely összefoglalásképpen jól jellemezte a Honvédelem Napján (május 21.) tartott, a Honvédelmi Sportszövetség által rendezett, középiskolásoknak tartott eseményt. A Budaörsi Repülőtéren 300 gyermek ismerkedhetett meg a Magyar Néphadsereg által használt harci járművek (elsősorban lánctalpasok, gumikerekes csapatszállítók, teherautók, hídvető harckocsi, helikopterek, repülők, vadászgépek) működésébe. Akadtak próbatételek is (parancsnoki UAZ húzó verseny például), amely során a rendkívül önzetlen, segítőkész katonák a reggeltől délutánig tartó programon a fentebb citált módon adtak néha tétet a viadalnak. Majd annak rendje és módja szerint végre is hajtatták a fiatalokkal a beígér jutalmat…

Vitathatatlanul a jó kedv jellemezte a programot, a rázendülő eső sem rondított ebbe bele – miként az egyik gyermek fogalmazott: „Rendkívül érdekfeszítő ez a nap, nagyon sok újat tudtunk meg a katonai életről, nagyon sok tapasztalattal és élménnyel gazdagodtunk.” A fiataloknak lehetőségük volt a XX. század kézifegyvereinek, ágyúinak, lokátorainak és rakétáinak megismerésére, sőt bizonyos járművek kipróbálására is: a BTR60-as harckocsi rendre zsúfoltan közlekedett.

„A Honvédelmi Sportszövetség a sport eszközével szólítja meg a fiatalokat, de fontos az is, hogy megismerjék a katonaság életét, technikai eszközöket, hiszen ezen keresztül tudják behatóbban megismerni azt, hogy mivel is foglalkoznak a katonák. Amióta felfüggesztésre került a sorkatonai szolgálat, keveset tudnak a családok is a honvédelemről. Pedig a honvédelem minden magyar állampolgárnak a kötelezettsége, fontos az, hogy a mai fiatalok megismerjék ezeket a programokat, hogy miként tudnak kapcsolatba kerülni a honvédséggel, a magyar honvédelemmel. Hogy megismerjék azt az oldalát, amelyik vonzó is lehet számukra. A Honvédelmi Sportszövetség saját eszközeivel mindent megtesz annak érdekében, hogy a felnövekvő generáció életrevaló, talpraesett, fiatalokból álljon, hiszen akkor tudnak tenni önmagukért, családjukért, közvetlen környezetükért, a hazájukért. Ennek egyik alappillére a sport. A Honvédelmi Sportszövetség égisze alatt a kormány döntése alapján az ország 197 járásában épül majd Honvédelemi Sportközpont, módjuk lesz a fiataloknak a honvédelemhez köthető sportokat kipróbálni, azon túlmenően megismerkedhetnek az önvédelemmel, tájékozódással, elsősegélynyújtással, tehát komplex programot kapnak. Az ilyen nagyszerű programok, mint ez utóbbi sokat segítenek a célok elérésében” – foglalta össze gondolatait az eseményen részt vevő dr. Nébald György, a Honvédelmi Sportszövetség általános alelnöke. A szervezők remekül fogták össze a több különböző helyszínen zajló eseménysorozatot, ekképpen minden gyermek a katonai élet rejtelmeibe kicsit belemélyedve, nagyszerű élményekkel gazdagodva indult haza. És még a fekvőtámaszok is jól estek nekik.

Fotógalériánk a HS hivatalos Facebook-oldalán, ezen a felületen tekinthető meg!