Egerben zárult a Honvéd Kadét Kupa

2019-06-01

A Honvédelmi Sportszövetség új rendezvénysorozata mind az öt állomáson sikeres rendezvénynek bizonyult.

A Honvédelmi Sportszövetség – számos egyéb esemény mellett – a 2019-es évben elindította a Honvéd Kadét Kupa versenysorozatot, a Honvéd Kadét Programba regisztrált köznevelési intézmények diákjai számára. A budapesti, a veszprémi, a kaposvári, a szentesi és az egri állomás bátrabban kijelenthető, van remény arra, hogy nemes, szép hagyománnyá válik a sorozat az idők során. A Honvéd Kadét Kupa ötödik fordulóját az Egri Honvéd SE közreműködésével különleges helyszínen, az egykori Lenkey János Honvéd Középiskola és Gimnázium sportpályáján rendezték meg május utolsó napján.

A kadétokat az időjárás is kegyeibe fogadta, ugyanis a sok esős nap utáni első derűs délelőttön úgy tűnt, hogy napsütésben még az akadályok leküzdése is könnyebb.

A verseny a korábbi fordulókhoz hasonlóan négy számból állt, melyek közül a legnagyobb küzdelmeket a Terepakadályfutó és Akadálysport Szövetség speciális, a lövészettel is kombinált akadálypályája hozta.

A Honvédelmi Sportszövetség szervezésben megvalósult versenysorozat célja a Honvéd Kadét Program népszerűsítése és a programban résztvevő középiskolások honvédelmi sportokba történő bevonása, versenyzési lehetőség biztosítása volt. A diákok visszajelzése alapján a HS által kitűzött célt nemcsak az Egerben, hanem az ország több pontján tartott eseményeken is egyértelműen sikerült elérni.

A versenyszámok:

Akadályfutás „sprint” lövészettel

A versenyző végighalad a telepített akadálypályán (max. 500 méter), mely közben a kijelölt helyen egy lézer pisztollyal egy sikeres találatot kell leadnia min 5 maximum 10 méterre lévő célra, három kísérletből. Amennyiben három kísérletből nem sikerült érvényes találatot leadnia, úgy 5 db fekvőtámasz helyzetből box jump gyakorlatot kell végrehajtania mielőtt a versenyt folytatná. Egy pályasávon egy időben egy versenyző versenyezhet.

Villám tájékozódás

A telepített legfeljebb 25×25 méteres pályán belül a versenyzőnek meghatározott sorrendben kell érintenie a kijelölt pontokat. Az elsőszámú értékelési szempont a hibák száma, a másodlagos értékelési szempont az időeredmény, így kerül megállapításra a versenyszám végeredménye.

Céllövészet

A versenyzőnek állva lézerpuskával kell végrehajtania a lövészetet a 10m-re elhelyezett célra. A versenyzőnek 3 próbalövése és 10 értékelt lövése van, melyek végrehajtására 6 perc áll rendelkezésre. Az értékelés az elért köregységek alapján történik.

Gránát hajítás

A versenyző a különböző távolságokra kihelyezett célok eltalálásával (három távolság 15-20-25m) szerezhet pontokat (távolabbi célok több pontot érnek). A versenyző 9 db gránátot kap és belátása szerint dönthet azok felhasználásáról. Az a versenyző nyer, aki több pontot szerez. Amennyiben pontegyenlőség van, úgy az nyer, aki több távolabbi célt talált el.

Honvéd Kadét Kupa, Eger

Lányok

1. Ruzsinszki Anna

2. Sári Mónika

Fiúk:

1. Váradi Márió

2. Lukovszki Ádám

3. Horváth Zsombor

Csapat:

1. Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium

2. Egri SzC Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája