Sporttábor vízen és levegőben

2019-07-02

Két hatnapos táborban 50 gyerek vitorlázott és repült. Elméletben és gyakorlatban is elsajátították a vitorláshajózás és a repülés alapjait. A Honvédelmi Sportszövetség támogatásával megrendezett sporttáborokban a katonák gyerekei térítésmentesen vehettek részt.

A balatoni vitorlástábor június 17-én kezdődött egy rövid, de alapos felkészítéssel, amiben részt vettek a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság katonái is. A hajózás elméleti és gyakorlati oktatását Stipitz Árpád OFM, tanár, ferences szerzetes, a Szaturnusz kapitánya végezte.

A második naptól a táborozó gyerekek szolgálták ki a hajókat, és két tackváltás szünetében tovább folyt az elméleti oktatás  a vitorlás szerkezetétől kezdve a meteorológián át a navigációig. A kétnapos túraszakasz első napján a két cirkáló, az Orion és a Szaturnusz legénysége átesett a viharkeresztségen, de mire kikötöttünk a Balatonfüredi Yacht Club (BYC) kikötőjében újra hétágra sütött a nap. Szubjektív megítélésem szerint a BYC kikötője a legszebb balatoni kikötő, óriási a gyereksportélet,  és nem utolsó sorban a csoportunkat mindig nagy örömmel és szeretettel fogadja a kikötő nagyszerű vezetője, Böröcz István. A túra második napján először Tihanyban kötöttünk ki, István testvér, bencés szerzetes vezetett körbe bennünket az apátság épületegyüttesében, és azt is láthattuk, ami a hétköznapi látogatók nem. Az ötnapos gyakorlati kiképzés matrózvizsgával ért véget. Az eredményes teszt után gyakorlati vizsgán bizonyítottak a fiatal hajósok, és minden sikeres vizsgázó a cirkálója “örökös megbecsült tagjává vált”. Az emléklapokat Piros Ottó ezredes úr, a Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ parancsnoka adta át.

A június 22-i zárónapon egy örömhajózás keretében a frissen befogadott matrózok a szülőkkel együtt hajózhattak ki, és bizonyíthatták frissen elsajátított tudásukat.

A Győr-Pér Repülőtéren megrendezett tábor június 24-én kezdődött, az első napon az élelmezésünket biztosító MH. 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred vendégei voltunk, Bozsóki Attila alezredes úr megmutatta az ezred példásan karbantartott és országos viszonylatban is egyedülállónak mondható gyűjteményét, majd elkezdődött az elméleti és földi felkészítés a gyakorlórepülésekre. A második nap a szoktató, gyakorló repülésekkel telt. A tábor harmadik napján szakmai kiránduláson vettünk részt a Pápai Repülőbázison. A reptér állománya egy közelgő ünnepségre készült, a páratlan légiparádé főpróbáját nézhettük meg – és minden mást. Még aznap este folytatódott a repülések sora a péri repülőtéren, ezúttal sárkányrepülőkkel.

A negyedik és ötödik napi motoros vitorlás távrepülések után vitorlázó repülővel is magasba emelkedtek a táborozók, és elsajátíthatták a repülőgép-vezetés alapvető technikáit.

A gyakorlati repülések során sokat kell várni, olykor közbeszól az időjárás – ez a sportrepülés “keresztje”, de tétlenkedés nem volt. Lovagoltunk, lovaskocsiztunk, játszottunk és tanultunk. A sikeresen teljesített felszállások emlékére a táborzáró sorakozón Gönczöl Ferenc ezredes úr, az Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka adta át az emléklapokat. A formális táborzárás után, a ráadás napon, június 29-én a szülőket, rokonokat barátokat, bajtársakat vendégül láttuk egy örömrepülésre és egy finom, helyben főzött gulyásra.

Epilógus. A táborok sok önzetlen segítséggel, több szervezet együttműködésével jöhettek létre. A táborok szervezésében fontos segítséget nyújtott a MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, Baráth István dandártábornok, parancsnok, Apáti Zoltán dandártábornok,  kiképzési, felkészítési parancsnokhelyettes, Kiss Gyula alezredes, Koczka Réka ha.

A táborainkat idén a Honvédelmi Sportszövetség támogatta, a szervezésben aktív segítséget nyújtott Kálmán Péter sportigazgató.

A vitorlástábort hagyományosan a Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központja látja vendégül, a repülőstáborban idén Könczöl Ferenc ezredes úr támogatásával az élelmezésünket a MH. 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred biztosította.

A táborokat már ötödik éve az Arrabona Repülőcserkész Egyesület elnöke Szabó János fhdgy, evangélikus tábori lelkész szervezi. Szakmai partnerek az Esztergomi Szent Ferenc Vitorlás klub és elnöke Stipitz Árpád OFM, a Balatonfüredi Yacht Club, önzetlen támogatónk, a repülőtábor állandó helyszínének biztosítója a Győr-Pér Airport Kft., motoros vitorlázó repülőgépükkel nagy segítséget nyújtottak Gácsig Dániel és Kunert Dávid, a Győri Repülőklub Vitorlázó és idén a Sárkányrepülő Szakosztálya.

Szabó János