Együttműködés a Polgárőr Szövetséggel, élen a lovas polgárőrök

2019-07-13

A magyar lovas hagyományok kultikus helyszínén, Táborfalván, Örkénytáborban, az egykori Magyar Királyi Honvéd Lovagló-tanárképző és Hajtóiskola területén rendezik meg a hétvégén a VIII. Országos Polgárőr Lovas Szemlét és Kultúrtörténeti Lovassági Napokat. Az esemény nyitóünnepségének keretében írt alá együttműködési megállapodást a Honvédelmi Sportszövetség (HS) és az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ). Dr. Simicskó István, a HS elnöke elmondta, megvan a közös nevező a két szervezet munkájában: a haza védelme és biztonsága iránti elkötelezettség.

„Sokan nem hitték 2012-ben, köztük én sem, de a lovas polgárőrök szinte berobbantak a szervezet mindennapjaiba, a lovas tagozat eminenssé vált a szövetség szakmai tagozatai között, szinte valamennyit lekörözte, megelőzte. Jelenleg 1100 fő polgárőr és 850 lő áll a tagozat rendelkezésére, és a sikerük annak is köszönhető, hogy rendkívül magas hivatástudattal rendelkező emberekből áll” – utalt a lovas polgárőrök kiemelkedő eredményességére és szerepére dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a táborfalvai VIII. Országos Polgárőr Lovas Szemle megnyitóján.

Emlékeztetett arra, hogy a lovas polgárőrség megalakításának gondolata hét éve Lakiteleken született meg, és a gondolatot gyorsan követték a tettek is, amiben nagy szerepe volt Lezsák Sándornak.

Az Országgyűlés alelnöke a hétvégi esemény fővédnökeként emlékeztetett arra, hogy a Kincsem Lovas Program 2012-es elfogadása alkalmával a kormányzat előirányozta a nemzeti lovas őrség megalapítását, és a közrend, a közbiztonság megerősítése érdekében kiindulópontként tekintettek a polgárőrökre, a civil lovasok jó szándékú megfigyeléseire, bűncselekményeket visszatartó erejükre. A programban leírt elképzeléseket az elmúlt hét évben az Országos Polgárőr Szövetség a gyakorlatban valósította meg.

Tóth Bertalan, Táborfalva polgármestere, Dr. Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára, valamint Pogácsács Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára is elmondta, nagyra becsülik a polgárőrök munkáját, szerepük egyre nagyobb a közrend és a biztonság fenntartásában. Kiemelten fontosnak tartják a külterületek, a mezőgazdasági művelés alatt álló és erdőterületek, a tanyák, a termények és persze a határ védelmét – ebben is nagy szerepe van a lovas polgárőröknek.

A Polgárőr Lovas Tagozat – melynek vezetője, a táborfalvai esemény megszervezésében is elévülhetetlen érdemeket szerző Dr. Rácz Adrienn – a szemle megnyitóján vehetett át zászlót dr. Túrós Andrástól. Dallos Gyula, a magyar lovas sport örökös bajnoka, lovaskultúráért felelős miniszteri biztos vette azt át, és köszönőbeszédében hangsúlyozta, a polgárőr szövetség ereje a hitében, az identitástudatában, a tagok családjában, a hittel, szorgalommal, alázattal elvégzett szolgálatában, az alkotó tudásában van.

A Honvédelmi Sportszövetség és az Országos Polgárőr Szövetség szombaton, a Lovas Szemle megnyitóján kötött partneri szövetséget.

„Történelmi pillanat ez, hiszen a Honvédelmi Sportszövetség, mint köztestület, egy másik köztestülettel között együttműködési megállapodást” – fogalmazott Dr. Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke. „Egy jól működő, az emberek biztonságát szolgáló szervezettel állapodtunk meg közös célok mentén. A cél, hogy segítsük egymás munkáját, hogy minél magasabb színvonalon végezhessük ezt a hivatást. A kiépülő országos honvédelmi sportközpontok arra is adnak majd lehetőséget, hogy a polgárőröknek egyfajta továbbképzést tudjunk biztosítani. Fontos, hogy a rendőrséggel komoly kapcsolatot ápolnak a polgárőrök, mi a Magyar Honvédséggel vagyunk kiváló kapcsolatban, összezárjuk tehát a civil és a hivatásos szférát. Bízom benne, hogy minél szélesebb körben végezhetjük a munkánkat hazánk biztonsága érdekében” – tette hozzá a HS elnöke.

Dr. Túrós András így összegzett: „Az Országos Polgárőr Szövetség 28. évében jár, és az utóbbi 5-6 évben egyre többet foglalkozik a fiatalokkal, a fiatalok honvédelmi és hazafias nevelésével. 2015-től van lehetőségünk arra, hogy a 14-18 éves fiatalok belépjenek a polgárőrségbe ifjú polgárőrökként, és azóta keressük a lehetőségeket, hogy ne csak a rendőrséggel, a közbiztonság védelmével, a bűnözés megelőzésével kapcsolatban, hanem a honvédelmi ismeretek átadásában is segítsük őket. A honvéd vezérkarral, a tartalékosok szövetségével már volt kapcsolatunk, de amikor megalakult a Honvédelmi Sportszövetség, mi eldöntöttük, hogy a szövetségesünk lesz. Többször tettünk rá kísérletet, most célba értünk, és ennek tiszta szívemből örülök. Az ifjúsági táborainkban az ifjú polgárőrök oktatásánál szinte minden esetben tartunk úgynevezett honvédelmi felkészítő napot, mindezt a rendőrségi, katasztrófavédelmi nap mellett. Nem árulok el nagy titkot, a fiatalokat leginkább a honvédelmi nap érdekli” – utal a megállapodás létjogosultságára az OPSZ elnöke.

A kétnapos eseményen a lovasok létszáma meghaladja a 250-et, a lovas polgárőrök mellett rendőr- és mezőőr lovasok, huszár-, katonai és népi hagyományőrzők és civil lovasok is igyekeznek tisztelegni az örkénytábori, a múlt században a magyar katonai és sportlovaglás fellegváraként működő Magyar Királyi Honvéd Lovagló-tanárképző és Hajtóiskola szellemisége előtt.

A különböző polgárőr és hagyományőrző bemutatók mellett a program vasárnap is folytatódik, akkor már a Magyar Lovas Szabadidősport Szövetség szervezésében lovas versenyeket is rendeznek Örkénytáborban.

(Fotógalériát és videóanyagot Facebook-oldalunkon közlünk.)