Honvédelmi táborok a nemzetiség jegyében

2019-07-26

A fiatalok haza iránti kötődését erősítik a honvédelmi táborok – hangoztatta Dr. Simcskó István, a hazafias és honvédelmi nevelésért, illetve az ezzel összefüggő beruházásokért felelős kormánybiztos, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke pénteken, a Szolnok-Szandaszőlős repülőtéren rendezett repülőtáborban.

Mint hangsúlyozta: a haza védelme nemzeti ügy, fontos, hogy a fiatalok kötődjenek a nemzeti közösségükhöz, a hazához, annak védelméhez, a Magyar Honvédséghez, ezért is fontosak a honvédelmi táborok.

A HS elnöke az egyhetes tábor zárónapján elmondta: a szövetség 4,6 millió forintos támogatásával megvalósuló repülőtábor célja, hogy a katonai repülőszakma megismertetésén keresztül megszólítsa a repülés iránt érdeklődő fiatalokat, valamint kialakítsa a honvédség, a haza iránti kötődést. A táborban ezen a héten húsz fiatal vett részt, akik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói, a jövő héten pedig 14-18 éves fiatalok érkeznek a táborba – fűzte hozzá.

Mint mondta, bízik abban, hogy a jövőben még több hasonló tábort tudnak szervezni, mert pótolni kell a nemrég újraindított magyar pilótaképzésben a több évtizedes lemaradást, illetve az élményszerű képzésben részt vevő fiatalok sokkal inkább kötődnek majd a katonai repüléshez és Magyarország biztonságának erősítéséhez.

Simicskó István Szolnokot „igazi katonavárosnak” nevezte, mondván, Szalay Ferenc  polgármester mindenben segítette a Magyar Honvédségnél megkezdett munkát és az elindított fejlesztéseket.

Látogatásában kísérete volt Szalay Ferenc polgármester, valamint Dr. Bali Tamás ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnok-helyettese, illetve Dr. Nébald György, a HS általános alelnöke személyében. Hivatalosan ugyanis ezen a napon jelentették be, hogy a megszűnt Szolnoki Honvéd Sportegyesület helyett a város és a honvédség megalapította közös klubját, a Honvédelmi Sportegyesület Szolnokot.

Négy szakosztállyal kezdi meg működését az egyesület: vitorlázók, motoros vitorlázók, motoros kisrepülők és az ejtőernyősök. A klub – amelynek tagjai (jelenleg 52-en vannak) civilek és katonák – elnöke dr. Bali Tamás, alelnökei pedig Rezák László önkormányzati képviselő és Rózsa József, a Szolnoki Sportcentrum igazgatója.

Amellett, hogy a Felső-szandai sportrepülőtéren két-két motoros vitorlázó és vitorlázó repülőgéppel zajlottak a repülések, a résztvevőknek lehetőségük nyílt a katonai repülés kipróbálására is az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis harci- és szállítóhelikoptereivel, valamint a harcászati szimulátorok alkalmazásán keresztül bepillanthattak a pilóták műveleti képzésébe is.

Szalay Ferenc a sajtótájékoztatón méltatta a Honvédelmi Sportszövetség, a helyi honvédelmi sportegyesület és az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis munkáját Szolnok-Szandaszőlősön a sportrepülés és a kisgépes repülőoktatás újraindítása érdekében. Jelezte: repülőműszaki képzés indul hamarosan a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szolnoki campusán, kiegészítve a légijármű-vezető és a katonai repülésirányító szakági képzést.