Fókuszban a kuvaszok, a HS elnökének pazar előadása

2019-08-02

Újabb öt kuvasz kiképzését finanszírozza az Országos Polgárőr Szövetség tavaly indult kutyás szolgálata számára az Agrárminisztérium – közölte a tárca miniszteri biztosa pénteken sajtótájékoztatón, Dunakeszin.

Németh Zsolt elmondta, a magyar kutyafajták, kiemelten a kuvasz népszerűsítésére létrejött mintaprogram folytatásaként támogatják az újabb öt kuvasz kiképzését, egyrészt a genetikai erőforrások megőrzése miatt, másrészt pedig a hungarikumokhoz kapcsolódóan.

Az Országos Polgárőr Szövetség kuvaszprogramján keresztül így már 10 kutya segíti a polgárőrök mindennapi munkáját. A kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos az átadóünnepségen azt mondta: nemzeti kincsekről van szó, hiszen a kuvasz a 9 magyar kutyafajta egyike, amelyek kiemelt figyelmet érdemelnek fennmaradásuk érdekében.

A szaglásuk már most kiváló, ám még kissé zabolátlanok azok a kuvaszkölykök, amelyeket a polgárőrség kutyás tagozata vehetett át Dunakeszin.

A kollégái először vonakodtak a kutyák használatától a munkájukat kötő szabályok miatt – mondta el a Polgárőr Szövetség vezetője. Túrós András hozzátette: azonban kiderült a kuvaszok mégis megfelelő partnernek bizonyultak.

Az eseményen részt vett dr. Simicskó István kormánybiztos, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke is, aki egyrészt közismerten óriási kutyabarát, másrészt tevékenységével hosszú idő óta rengeteget tesz a hungarikumnak számító magyar kutyákért. Az sem véletlen, hogy a dunakeszi ünnepségen nagysikerű, pazar előadást tartott a „Kutyák és azt emberek kapcsolata” címmel.

A Hír TV videós-beszámolója megtekinthető: ezen a felületen