Újra villant a sportlövő tehetség: egy országos csúcs hátteréről!

2019-08-23

Egy hete rendezte meg a Magyar Sportlövők Országos Szövetsége a 25 és 50 méteres versenyszámok országos bajnokságát a Fehér úti Nemzeti Lőtéren. A hölgyek között született egy meglepetés eredmény is, a Vasas 18 éves versenyzője, Gáspár Lalita lett a kisöbű szabadpuska 3×40 lövéses versenyének magyar bajnoka – ráadásul országos csúccsal.

Gáspár Lalita három éve mindössze 15 évesen lett 10 méteren junior Európa-bajnok, és légpuskás versenyzőként tartottuk számon. Sokáig úgy tűnt, hogy itt tud kiteljesedni, 16 évesen nyerte meg például a Hungarian Opent (Szekszárdon), két éve pedig eredményeinek köszönhetően olimpiai kerettag lett.

A tokiói részvétel kiharcolása még nem feltétlen tűnt reálisnak akkor, inkább megelőlegezett bizalom volt a kerettagsága a szakvezetés részéről, s miután később betegségek, hullámvölgyek és hátráltató körülmények miatt visszaesett a teljesítménye, kicsit aggódni kezdtek érte a sportág szimpatizánsai. A Vasas-APLE versenyzője egy éve edzőt váltott, előbb Szucsák Mátyás, majd Szucsák László vette át az edzések irányítását.

Ezzel párhuzamosan Gáspár Lalita egyre inkább a három testhelyzetes, 50 méteres versenyszámban kezdett fejlődni, nem is kis mértékben. Így fordulhatott elő, hogy a hétvégi országos bajnokságra már úgy készült, hogy fő számában szeretne minél jobb eredményt elérni.

Nos, ez teljes mértékben sikerült: annak ellenére, hogy az alapversenyben „csak” a negyedik lett, a döntőben nagyon magabiztos volt, és új országos csúccsal, 456,6 körrel lett egyéni magyar bajnok.

„Kicsit engem is meglepett ez a mostani eredmény. Az országos bajnokság előtt a többiek versenyen voltak, úgy készültek, én viszont csak edzőtáboroztam, a Fehér úton. Nem volt egyébként teljesen edzőtábor hangulata ezeknek a napoknak, mert esténként hazamentem. De reggeltől estig edzettünk, gyakoroltunk az edzőmmel, Szucsák Lászlóval. Az utóbbi időben egyre komolyabb fizikai edzéseket is végeztem, erősödtem, biztos ez is számított az országos bajnokságon. Jól is koncentráltam, a döntőre úgy mentem neki, hogy ezt én most megnyerem. Egyébként nem tudtam, hogy országos csúcs lett a vége, egy interjút adtam, amikor a riporter közölte, meglepődtem” – fogalmazott Gáspár Lalita, akit a szezonban eddig a fejlődés ellenére is elkerült a szerencse.

Legutóbbi nemzetközi versenyén, Suhlban például épphogy lemaradt a döntőről (ugyanannyit lőtt, mint a nyolcadik helyezett versenyző, de a belső 10-esek számában jobb volt a mutatója a riválisnak – azonos pontszám esetén ez dönt). Még balszerencsésebb volt a válogatóversenyek során, ahol a negyedik lett, így éppen lemaradt az Eb-keretről.

„Emiatt a riói világkupára sem utaztam el, a következő verseny nekem majd az Európa-bajnokság lesz, ahol a juniorok között indulok majd. Remélem, folytatom ezt a mostani formát” – tette hozzá Gáspár Lalita, akinek tehát ez az olimpiai számban elért országos bajnoki címe az olimpiai kvalifikációt illetően nem ad újabb lehetőséget egyelőre.

Edzőjét, Szucsák Lászlót nem lepte meg a bajnoki cím és a remek lövőforma, szerinte tanítványa nagyon erőteljesen jött fel az elmúlt hetekben. Mivel jöttek az eredmények, az önbizalma is megerősödött, ez pedig a jövőre nézve is biztató.

Tokióra rátérve: a sportlövők számára a riói világkupa, valamint az Európa-bajnokság lesz az a két verseny, amelyen még több olimpiai kvótát osztanak még, ezekre Horváth Lea, Toma Dorina és Bajos Gitta utazik (a fentebb említett válogatóeredmény miatt), ezután már csak egy európai kvalifikációs verseny lesz tavasszal, ahol egyetlen egy kvótát osztanak.

Emellett persze légpuskában is ki lehet vívni az olimpiai szereplés lehetőségét, de ennek esélye most nagyon kicsi, hiszen Gáspár Lalita majd csak ősztől és télen tudja megerősíteni formáját ebben a számban.