Szakmai program

A Honvédelmi Sportszövetség átfogó – szabadidőben megvalósuló - szakmai programja négy fő pillére épül

I. pillér:

Összetett honvédelmi
és egyéb sportok

Az összetett honvédelmi sportok esetében többek között az öttusával, a biatlonnal és a tájfutással ismerkedhetnek meg a programba bekapcsolódók.

II. pillér:

Honvédelmi technikai és küzdősportok

A honvédelmi nevelés szempontjából alapvető fontossággal bírnak az önvédelmet fejlesztő mozgásformák, a küzdősportok, a kézitusa (judo, vívás, birkózás, karate, taekwondo stb.) körébe tartozó sportágak, melyek összetett mozgásszerkezetük alapján legalkalmasabbak arra, hogy a fiatalok fizikai képességeit sokoldalúan fejlesszék. A technikai sportok közül az ejtőernyőzés, a búvárkodás, a sportrepülés, valamint a hegy- és sportmászás áll a program középpontjában, amely sportok megismertetését az érintett sportszervezetek munkáját támogatva kívánjuk biztosítani.

Technikai sportok közül az ejtőernyőzést, a búvárkodást, a sportrepülést, a sportmászást helyezzük előtérbe. A különböző sportszervezetek munkáját támogatva és segítve biztosítjuk, hogy a fiatalok megismerkedhessenek ezekkel a tevékenységekkel.

A honvédelmi képzés egyik alapját a küzdősportok, harcművészetek (judo, vívás, birkózás, karate, taekwondo, kungfu, aikido stb.) jelentik, melyek összetett mozgásszerkezetük alapján a legalkalmasabbak a fiatalok fizikai képességeinek, mentális tulajdonságainak sokoldalú fejlesztésére.

III. pillér:

Lőkészség fejlesztése

A fiatalok lövészettel történő megismertetésére olyan tematikát, módszertant dolgozunk ki, amelynek legfontosabb szempontja a biztonság, egyben biztosítja a megfelelő lőkészség kialakítását.

IV. pillér:

Elméleti honvédelmi ismeretek

A honvédelmi képességfejlesztés szempontjából releváns elméleti ismereteket kívánunk átadni a programban résztvevőknek: vészhelyzet felismerés, első beavatkozás, elsősegély, prevenció, bűnmegelőzés, közlekedésbiztonság, túlélési ismeretek, térképészet, természetjárás, tájékozódás, jelkommunikáció, rádiókommunikáció. Az egyes területeken hazai szakértőkkel fogunk együttműködni, a velük közösen fejlesztett képzési anyagokat fogjuk átadni a jelentkezőknek.

A Honvédelmi Sportszövetség számára kiemelten fontos – így a komplex szakmai programban is kitüntetett figyelmet kap – a tizenéves korosztály, amely a fizikai fejlődés, érés, valamint a sport iránti érdeklődés, a sportolási szokások kialakulásának szempontjából egyaránt érzékeny célcsoportot jelent.