A félegyházi Constantinum is bekapcsolódik a Honvéd Kadét Programba

2023. aug. 23. - szerda

Bács-Kiskun vármegyében hatodik iskolaként csatlakozik a Magyar Honvédség Honvéd Kadét Programjához a kiskunfélegyházi Constantinum Intézmény. Az erről szóló együttműködési megállapodást kedden ünnepélyes keretek között írták alá.

A Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Kollégium és a Magyar Honvédség 4. Területvédelmi Ezred között létrejött együttműködési megállapodást Mindák József intézményvezető és Huszár Ferenc ezredes írta alá. 

Az ünnepségen elhangzott, hogy a Honvéd Kadét Program 2017-ben jött létre, felváltva, kiegészítve és jelentősen újraértelmezve a honvédelmi tárca korábbi pályaorientációs programját. A Kadét Program a Honvédelmi Minisztérium által támogatott, megvalósított, emelet szintű honvédelmi nevelési tevékenység, amely tanórai és szabadidős elemeket egyaránt tartalmaz. A programban azon intézmények vehetnek részt, amelyek többek között vállalják, hogy együttműködési megállapodást kötnek a magyar honvédség egyik kijelölt szervezetével, valamint a Honvédelmi Sportszövetséggel. Ezáltal az oktatási intézmények szakmai támogatásban, pedagógus-továbbképzési programban, valamint mentorálásban részesülnek. 

Mindák József, a Constantinum igazgatója köszöntőjében arról beszélt, hogy első hallásra talán távol áll egy keresztény, katolikus iskolától a honvédelem. De ha jobban belegondolunk, nagyon is közel vannak egymáshoz. Az egyházi iskolák évszázadokra visszanyúló múltja azt tükrözi, hogy az oktatás egyik fontos része a hazaszeretetre való nevelés. 

A Honvéd Kadét Programnak is ez az egyik legfontosabb momentuma, ami összekapcsolódik az iskola keresztény világával, a katolikus szellemiséggel. 

Hozzátette, amikor hazaszeretetről beszélünk, akkor minden hazánkban élő emberről és a bennünket körülvevő természetről van szó, amit mindenképp meg kell védenünk. Meg kell óvnunk a káros, rossz hatású szemlélettől, a természeti katasztrófáktól. Fontos hangsúlyozni, hogy az a diák, aki nem a katonai pályát választja, a Kadét Program során az is olyan emberré váljon, akinek célja van, aki felelősséget tud vállalni a hazájáért, a környezetéért és embertársaiért. 

Huszár Ferenc ezredes, a Magyar Honvédség 4. Területvédelmi Ezred parancsnoka elmondta, a magyar honvédség számára kiemelten fontos a Honvéd Kadét Program, amely nem csupán a hazafias és honvédelmi nevelés színtere, hanem a fiatalok számára egy olyan lehetőség, melyben nem hétköznapi tapasztalatok és ismeretek megszerzésére van lehetőség. A hazafias és honvédelmi nevelés célja, hogy tudatosítsa a haza szeretetének és a haza védelmének a fontosságát, valamint járuljon hozzá a fiatalok felelős állampolgárrá neveléséhez. 

– Mit jelent ez a mindennapokban? Erősebb kötelék a közösség irányába, helytállás, tisztelet tanúsítása, támogatásra szorulók segítése, képesség az önvédelemre, mely kiterjed a családra, tágabb környezetünkre és az országra. Aki önmagát képes megvédeni, az képes lesz megvédeni a családját és a hazáját is. 

A Kadét Program egyben lehetőség ahhoz, hogy ezeket az értékeket oly módon adjuk át a diákoknak, ami életre szóló útravaló lehet számukra, elkíséri őket későbbi életpályájukon, vagy épp egy lehetőség, ami konkrét életpályát nyújt számukra – fogalmazott Huszár Ferenc. 

Az ezredes arról is beszélt, hogy a mai kor gyorsan változó világában a technikai fejlesztések, modern eszközök és stratégiák nem csupán a fiatalok előtt nyíló új alternatívákat jelentik, egyben azt is megkövetelik, hogy gyorsan tudjanak alkalmazkodni. Ehhez pedig minél szerteágazóbb tapasztalatokra, ismeretekre és élményekre van szükség, melyet a Honvéd Kadét Program széles körben fel tud kínálni. A kadétok a tanórai és szabadidős képzések során nem csupán specifikus területeken szerezhetnek szaktudást, de bepillantást nyerhetnek a katonák életébe, gyakorlati képzéseken vehetnek részt, vagy akár ejtőernyős, búvár, repülős területeken ösztöndíjban részesülhetnek és egy olyan közösség tagjai lehetnek, melyben egyedülálló kompetenciákat szerezhetnek.

Forrás: www.baon.hu

ELHOZTÁK AZ ARANYAT ÉS A KUPÁT AZ ANDRÁSSY DIÁKJAI

ELHOZTÁK AZ ARANYAT ÉS A KUPÁT AZ ANDRÁSSY DIÁKJAI

A jó eredményt kitartó munkával és rengeteg gyakorlással lehet csak elérni. Ez igaz az e-sportokra is. Fotók: Miskolci SZC Andrássy Gyula Gépipari Technikum A Miskolci SZC Andrássy Gyula Gépipari Technikum két csapata, a Tisztelet és a Makk Ászok bejutott a Honvédelmi...

bővebben
„Seregnyi lehetőség a seregben”

„Seregnyi lehetőség a seregben”

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye több településén szervezett előadásokat az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központ a hazafias értékek átadása és honvédelem ügyének népszerűsítése érdekében. Az „Adassék tisztelet a...

bővebben